sobota 20. dubna 2024 Marcela

V příštím roce bude Přerov hospodařit s přebytkem přes 26 milionů korun

S přebytkovým rozpočtem bude příští rok hospodařit radnice v Přerově. Zastupitelé včera schválili městský rozpočet s příjmy 917,9 milionu korun a výdaji 891,1 milionu, takže kladné saldo činí zhruba 26,7 milionu.

Příjmová část je navýšena o 33,4 milionu korun, podle zástupců města se na tom podepsaly zvýšení daňových příjmů, ale například i příjem z nových radarů na území města. Pro návrh rozpočtu dnes zvedlo ruku 29 z 35 zastupitelů. Přerov očekává v příštím roce daňové příjmy ve výši 707 milionů korun, což je oproti schválenému rozpočtu na rok 2018 nárůst o 64 milionů korun, tedy o deset procent. Naopak v porovnání se schváleným rozpočtem 2018 dochází ke snížení příjmů z hazardních her o devět milionů korun. Nedaňové příjmy jsou začleněny do návrhu rozpočtu na úrovni o 7,4 milionu korun vyšší než letos.

Přerov čeká revitalizace Škodovy ulice a vybudování magistrátního archivu

Na vyčísleném zvýšení se podílí zejména příjmy po zavedení radarů na měření rychlosti, které město očekává ve výši 12,1 milionu korun. Na druhé straně město očekává výraznější pokles příjmů za těžbu dřeva kvůli nižší poptávce a ceně a to až osm milionů korun. Výdaje budou obnášet přibližně 891 milionů korun. Přerov plánuje větší investice za téměř 107 milionů korun. „Největší plánovanou investiční akcí je stavební úprava prostorů na adrese Jasínkova 17, které mají být za 12 milionů korun přebudovány na magistrátní archiv. Máme už zpracovanou dokumentaci stavebních úprav a je vydáno i stavební povolení," uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová (ANO). Dalších deset milionů korun má putovat na rekonstrukci dva kilometry dlouhé lesní cesty zvané Hraběcí v osadě Svrčov, kde má Přerov své polesí. Peníze by měly směřovat také do revitalizace Škodovy ulice, která po zbourání bytových domů v roce 2016 zůstala zapleveleným územím.

Letos radnice hospodařila s přebytkovým rozpočtem, který použila i na splácení úvěrů

Město na demolici získalo dotaci a podmínkou je úprava území do tří let. „Území o rozloze pět tisíc metrů čtverečních čeká obnova spočívající především v zatravnění, sadových úpravách, ale i v nákupu nových laviček či odpadkových košů. Veškeré úpravy mají vylepšit prostředí pro pěší, kteří tudy chodí na nádraží," uvedla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Náklady jsou vyčísleny na 2,8 milionu korun. Letos přerovská radnice hospodařila s přebytkovým rozpočtem, jehož příjmy obnášely 842 milionů korun a výdaje 815 milionů, takže kladné saldo činilo 27 milionů. Přebytek byl určen například na splácení úvěrů.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Přerov, politika, peníze, rozpočet

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.