čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Zvýšení cen za vodu, nájem, odpad a teplo čeká v příštím roce obyvatele Olomouckého kraje

Obyvatelé některých měst v Olomouckém kraji zaplatí příští rok více za pitnou vodu či nájemné. Někde podraží také teplo či roční poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu.

Za pitnou vodu si připlatíme

Pitná voda příští rok zdraží na Olomoucku a Prostějovsku, kde dodávky zajišťuje Moravská vodárenská. Na Olomoucku od ledna cena metru krychlového vody bez patnáctiprocentní DPH vzroste o 1,51 koruny z letošních 72,41 koruny na 73,92 koruny. S DPH bude cena činit 85,01 koruny. Na Prostějovsku se cena metru krychlového pitné vody od 1. ledna zvýší o tři koruny z letošních 74,99 koruny na 77,99 koruny. Spolu s DPH tam lidé zaplatí 89,69 koruny.

V Přerově se zvedne poplatek za svoz komunálního odpadu

Za svoz komunálního odpadu budou příští rok platit více peněz obyvatelé Přerova. Roční poplatek bude činit 700 korun, tedy o 50 korun více než letos. Cena této služby se v Přerově zvýšila po pěti letech. Poplatek za odpad zvedly na Přerovsku také Hranice či Kojetín. V Olomouci zůstane poplatek na letošní úrovni 660 korun. Poplatek za odpad radnice naposledy zvýšila v roce 2013, a to po devíti letech. Dříve platili obyvatelé Olomouce 492 korun. Poplatek za odpad se příští rok nezvýší ani v nedalekém Šternberku, činit tam bude 550 korun.

Na jaře se zvýší nájemné v Olomouci

V Olomouci se ale příští rok na jaře zvýší nájemné. Měsíční nájemné v městských bytech v Olomouci nyní činí 84 korun za metr čtvereční a u malometrážních bytů je sazba 90 korun. Lidé v bytech zvláštního určení, což jsou byty bezbariérové a byty v domech s pečovatelskou službou, za jedem metr měsíčně platí 53 korun a u malometrážních bytů je sazba o pět korun vyšší. U standardních městských bytů se od března měsíční sazba za metr čtvereční zvýší o 20 korun, u bytů zvláštního určení o deset korun. „Správa nemovitostí, která se o přibližně 900 městských bytů stará, v minulých letech opakovaně navrhovala mírné navýšení nájemného, jednoduše proto, že potřebuje prostředky na údržbu domů. Předchozí vedení města ale toto její volání nevyslyšelo, přitom investovat do rekonstrukcí městského bytového fondu je nezbytné," uvedl primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Teplo bude dražší v Jeseníku a Šumperku

V Jeseníku a Šumperku příští rok mírně vzrostou ceny tepla, které dodává firma Sateza. „Cena tepla je nejvíce ovlivňována vstupem energetických položek, v našem případě nejvíce cenou zemního plynu, dále elektrické energie a vody. Všechny tyto položky pro příští rok zdražují, v případě silové části ceny elektrické energie poměrně významně," řekl ředitel společnosti Sateza Roman Macek. Díky včasnému nákupu těchto komodit vyjma vody Sateza příští rok kalkulované ceny tepla zvýší v průměru o tři procenta. Výrazný cenový nárůst by podle Macka neměl být ani v roce 2020. Vyšší ceny tepla na příští rok už oznámila Domovní správa Prostějov.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky peníze, služby, nájem, voda, odpad, zdražení, Olomoucko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.