čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Glosa: Dočkáme se plateb kartou u dopravců přepravujících vánoční dárky?

Lidé stále více oblibují nákupy přes internet. Internetové obchody nemusí řešit vysoké fixní náklady na sítě kamenných prodejen, jejich personální pokrytí, zásobování nebo zabezpečení, a tak dokáží nabídnout výhodné ceny na široký sortiment zboží, jež by se do regálů sebevětšího supermarketu jen obtížně vměstnalo.

Dramatickou proměnou prošly i doručovací služby, kde rostoucí konkurence na tomto poli zaručuje, že 99 procent uživatelů dostane relativně rychle a relativně levně objednané zboží až ke vchodovým dveřím. Zde však často nastává problém. 

Ne vždy je možné nebo dokonce žádoucí zaplatit za zboží hned při objednání platební kartou, převodem z účtu na účet, nebo jinými platebními nástroji, například přes oblíbený PayPal. Proto stále miliony nakupujících ročně volí možnost zaplatit za zboží při převzetí. A sem jakoby technologický pokrok nedorazil. Každý dospělý Čech má v kapse platební kartu, kterou však mnoho dopravců stále odmítá akceptovat. Buď platební terminál vůbec nevedou („Cha, kartou, jo? To vůbec nevedeme!“), nebo jej mají „zrovna dneska rozbitý“. A pak nastává kolotoč. 

Sprint k nejbližšímu bankomatu. Rozměňování bankovek, kde se dá. Žonglování s hotovostí. Řidič žmoulající bankovky v nadité peněžence či hledající drobné na vrácení v kapse tepláků až podezřele dlouho, často tak dlouho, že nad nimi raději mávnete rukou a necháte mu „od cesty“ na přilepšenou peníze, které berňák ani jeho zaměstnavatel nikdy neuvidí. 

Sám jsem podobnou etapu za poslední měsíc  absolvoval několikrát a vždy jsem se podivoval nad tím, jak to že platební kartou mohu zaplatit korunové částky v zapadlém krámku malého města, ale u některých dopravců, u kterých mohu bez nadsázky trackovat pohyb zboží ze skladu až k mým dveřím, mě čeká nepříjemné překvapení i při platbě řádově vyšších částek, například u elektroniky z nejznámějších eshopů. Ti si pro doručení zboží, zejména ve špičkách jako je ta vánoční, subnajímají různé dopravce, takže není možné dost dobře prognózovat, jak to zrovna dneska dopadne. 

Kolikrát ještě budeme muset s platební kartou v ruce potupně obíhat bankomaty v okolí a ještě pak poslouchat uštěpačné poznámky řidiče, že na patnácté stránce obchodních podmínek přepravce je v poznámce pod čarou napsáno, že při platbě v hotovosti bychom měli mít částku na korunu přesně? Nevím, jak to máte vy, ale mě to z uživatelského hlediska nepřijde dvakrát přívětivé. O tom ekonomickém ani nemluvě.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.