středa 24. dubna 2024 Jiří

Elektrárna Dlouhé stráně má nový rekord, v prosinci tam vyrobili historicky nejvíce elektřiny

Nejvíce elektřiny ve více než 20leté historii vyrobila v prosinci 2017 vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, výroba se oproti dosud rekordnímu srpnu 2016 zvýšila o více než 5 procent na 80 893 MWh. Dlouhé stráně dodávají elektřinu nejen ve špičkách, ale stále častěji působí jako stabilizátor české energetické soustavy, která je jednorázově zatěžována výrobou z tuzemských i zahraničních obnovitelných zdrojů.

Svůj podíl na novém rekordu má také nedávno dokončená oprava generátoru a další drobná vylepšení elektrárny. „Prosincová výroba byla ovlivněna nejen vysokou poptávkou po regulační energii, ale také spolehlivostí zařízení, která byla dosažena díky úspěšně provedeným opravám v letní plánované odstávce,“ vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Prosincová měsíční výroba, tedy přes 80 tisíc MWh, by hypoteticky pokryla roční spotřebu elektřiny zhruba 45 tisíc obyvatel, tedy všech lidí žijících v údolí Desné od Loučné přes Velké Losiny a Šumperk včetně Bludova až po soutok s Moravou v Postřelmově.

Dlouhé stráně stejně jako další vodní elektrárny slouží jako významný doplňkový zdroj schopný rychlého najetí na plný výkon v řádu desítek vteřin a operativního vyrovnání okamžité energetické bilance v elektrizační soustavě ČR.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.