pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc hostí Times Higher Education, jsou zde světoví vědci, akademici, politici i byznysmeni

Univerzita Palackého v Olomouci hostí v těchto dnech prestižní mezinárodní summit Times Higher Education rankingové společnosti, která se věnuje hodnocení univerzit a odbornému zpravodajství v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu. Akce podobného formátu, na kterou se sjíždějí světoví vědci, akademici, politici a byznysmeni, se koná ve střední Evropě vůbec poprvé. V minulosti summit hostila města, jako jsou například Šanghaj či Londýn.

Podle rektora Jaroslava Millera vedly univerzitu k uspořádání setkání dva důvody. Prvním je snaha dostat střední Evropu více do zorného pole. „Druhým je to, že střední Evropa má do budoucna určitý potenciál, potřebujeme analyzovat, jak některým slabinám předcházet a jak je odstranit," uvedl dnes na tiskové konferenci Miller. Doufá, že díky summitu se podaří uzavřít strategické partnerství.

Podle náměstka ministra školství Pavla Dolečka je pořádání takové akce velkým přínosem pro Českou republiku, což je i důvod, proč se na ní ministerstvo podílí. „V České republice i zde na univerzitě se dělá špičková věda. To, co k tomu potřebujeme, je, aby se o tom vědělo v zahraničí," uvedl Doleček.

Vědci, akademici i politici se do Olomouce sjeli již v úterý. Ústředním tématem třídenního programu přednášek a diskusí nazvaného Excelence ve výzkumu: Nová Evropa - Budování centra pro světový výzkum jsou otázky výzkumného potenciálu zemí, které se tak jako ČR připojily k EU v roce 2004. Na seznamu přednášejících je například místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, teolog a prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík nebo vicekancléř University of Glasgow Anton Muscatelli. Mezi hosty je i jeden z nejcitovanějších světových chemiků Pavel Hobza, bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš či rektoři několika českých a zahraničních vysokých škol.

Společnost THE jako jedna z nejvýznamnějších rankingových společností provádí hodnocení univerzit z celého světa a poskytuje informace z oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu. Summity THE jsou součástí tzv. Série summitů, bývají zaměřeny regionálně i tematicky. V roce 2017 se uskutečnily v Austrálii, Jižní Koreji či Hongkongu.

Autoři | Foto Freepik.com

Štítky summit, věda, technika, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.