čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na místě bývalého prostějovského OP vyrostou tři výrobní haly, firma zaměstná přes sedm set lidí

Tři velké haly plánuje postavit na pozemcích v areálu bývalého Oděvního podniku v Prostějově společnost Astria Group. V halách má být umístěna lehká strojírenská výroba a sklady. V novém areálu by mělo pracovat více než 700 lidí. Astria Group od roku 2014 vlastní osmnáctihektarový areál zkrachovalého OP, který po odstřelu šesti rozlehlých výrobních budov zatím zeje prázdnotou.

Záměr zveřejněný v systému EIA nese název VGP Park Prostějov. Společnost VGP provozuje v Česku několik průmyslových parků. „Záměrem je výstavba tří nových halových objektů o celkové zastavěné ploše 46 911 metrů čtverečních, tedy 4,691 hektaru. V části objektu bude umístěna lehká strojní a elektrotechnická výroba. Část výrobků bude určena pro automobilový průmysl," stojí v oznámení Astria Group.

Astria Group za prostějovský areál Oděvního podniku, který jako vítěz výběrového řízení koupila v lednu 2014, zaplatila 58 milionů korun. Areál je rozlehlý a měl několik výrobních a administrativních budov, sklady, kotelnu i železniční vlečku. Firma následně nechala odstřelit tovární haly. Pozemky jsou v těsné blízkosti rychlostní silnice R46, která směřuje z Olomouce na Brno, takže pro investory mají výhodnou polohu.

Pokud firma Astria Group získá všechna potřebná povolení, tak chce tři nové haly, z nichž každá bude na délku měřit 205 metrů, postavit do roku 2022. V části hal plánuje vybudovat sklady. „Součástí objektu budou administrativní vestavky. V severní a jižní části areálu budou vybudována parkoviště celkem pro 515 osobních vozidel," uvedla firma.

Projekt počítá se vznikem 743 pracovních míst, z toho 438 připadá na technické a 305 na administrativní pracovníky. Prostějovsko dlouhodobě vykazuje nejnižší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. V květnu tam podíl nezaměstnaných klesl z dubnových 2,6 procenta na 2,4 procenta. V celém kraji činil 3,3 procenta.

Na části volné plochy areálu možná bude postavena také velká výstavní hala. Astria Group už před časem požádala prostějovskou radnici o vydání územního rozhodnutí. Hala má být na pozemku, jehož plocha činí bezmála 31 tisíc metrů čtverečních. Pozemek leží v sousedství bývalých výrobních a administrativních hal.

Autoři | Foto By Pernak1 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky výroba, technika, OP, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.