čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Na Lazcích se bude příští týden konat Army Veteran Day, na ploše přistane i vojenský vrtulník

Setkání s válečnými veterány, ukázky vojenské techniky včetně modernizovaného tanku T-72 i přílet vojenského vrtulníku Mi-17 nabídne v sobotu 1. června návštěvníkům Army Veteran Day v baseballovém areálu v Olomouci-Lazcích. Akci pořádá olomoucká vojenská posádka spolu s baseballovým klubem Skokani Olomouc.

„Návštěvníci se mohou setkat a pohovořit s válečnými veterány, a to jak s hrdiny z druhé světové války, tak s novodobými válečnými veterány - účastníky zahraničních operací," řekl dnes správce posádky Olomouc Alois Kadlčík,

Areál v Lazecké ulici se v sobotu otevře v 09:00. K vidění bude velké množství pozemní vojenské techniky včetně její obsluhy. „Odvážní si mohou zevnitř osahat modernizovaný bojový tank T-72M4 CZ, bojové vozidlo pěchoty BVP 2, kolový obrněný transportér Pandur II, obrněné vozidlo Dingo 2 CZ, lehké obrněné vozidlo Iveco LMV, Land Rover Defender 130 Kajman, vojenskou spojovací, zdravotní a další techniku," uvedl Kadlčík.

Na programu je ukázka bojového umění musado, které předvedou členové taktické jednotky české armády. K vidění bude výcvik služebních psů. Kolem 09:30 by měl na ploše hřiště přistáv vrtulník Mi-17.

Pro návštěvníky budou připraveny střelby na trenažéru ručních zbraní či střelby ze vzduchových pušek. Dospělí i děti si budou moci ověřit a zdokonalit znalosti první pomoci a otestovat fyzickou zdatnost.

Army Veteran Day Olomouc navazuje na svůj nultý loňský ročník.

„Prostřednictvím těchto akcí chceme veřejnosti ukázat nejen práci a zásluhy vojáků a veteránů. Pochopitelně chceme lidem přiblížit i baseball," podotkl předseda baseballového oddílu Skokani Olomouc Václav Voják.

Autoři | Foto Staff Sgt. Todd Pouliot [Public domain]

Štítky ČR, armáda, zábava, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.