pátek 29. března 2024 Taťána

RECENZE: Fantastická zvířata a kde Deppa najít

Dlouho očekávaná série Fantastická zvířata a kde je najít, dorazila do kin s prvním dílem série. Tisíce fanoušků světa Harryho Pottera oslavují návrat do oblíbeného kouzelnického světa. My se podíváme, jak se vytoužený návrat podařil.

Série nabídne divákům vhled do rozdílných kouzelnických světů. Děj Fantastických zvířat vás zavede do amerického kouzelnického světa, kam se vydává hlavní postava, magický zoolog Mlok Scamander. Další díly by nás měly zavést do různých měst napříč celým světem. Zajímavé bude sledovat rozdílné kouzelnické kultury a jejich návyky v odlišných místech.

Děj startuje v americkém přístavu, sedmdesát let před dějem prvního Harryho Pottera. Eddie Redmayne, jako hlavní postava Mlok Scamander, přijíždí do Ameriky s kufrem plným kouzelných tvorů. Chce vrátit jeden ze svých exemplářů do svého přirozeného prostředí, ale co se nestane, zvířata mu z kufru utečou.
Mlok tak musí nahánět zvířata po celém New Yorku, potýkat se s odlišnými kouzelnickými předpisy a poznávat nové kouzelníky.
Z chaotického honu na roztodivná zvířata se stává boj o život, když se na scéně objeví Gellert Grindelwald.
V roli Grindelwalda se objeví dlouho diskutovaný Johnny Depp.
 

Fantasticka zviřata

Snímek měl velice svižný začátek, ale postupně se zaplnil přemírou CGI efektů a množstvím zvířat, která mi do filmu absolutně neseděla. Ve filmech o Harry Potterovi vycházel podklad pro kouzelná zvířata ze světové mytologie. Tady byla zvířata výplodem čistě animátorským, prostě vypadala roztomile, ale do světa se nehodila. Působila, jako by patřila do jiného filmu, dětského animovaného.

Na sociálních sítích se dlouho diskutovalo o tom, jestli Johnny Depp opravdu bude hrát záporáka Grindelwalda. Teď, když už víme, že ano, lidé začali řešit, jestli to byla dobrá volba. Uvidíme, zatím moc času nedostal.

Jelikož Grindelwald studoval na kouzelnické škole v Kruvalu, možná se dočkáme i vhledu do fungování kouzelníků ve Švédsku a Norsku. Zmapování různých kouzelnických zemí v dalších dílech je divácky velice atraktivní a těším se na další rozdíly. Určitě znáte označení mudla, které používají britští kouzelníci. V Americe mudlům říkají nečarové. Odlišnosti v kouzelnických zákonech Anglie vs. Amerika dost odráží i fungování našeho, reálného světa. A rozdílů je mnohem víc, což je zábava sledovat. Uvidíme, jak s tímto potenciálem tvůrci naloží v dalších dílech.

Hlavní postavu Mloka (není to zvíře) Scamandera ztvárnil oskarový Redmayne. Hrál nesmělého člověka, který si rozumí se zvířaty lépe než s lidmi. Redmayne ho vystihl skvěle. Když s někým mluví, neudržuje oční kontakt, jen tak těká po okolí. Každopádně působí nevině, autisticky a trochu dětsky, to se občas bije se zbytkem atmosféry snímku.

Kontrast mezi potemnělou atmosférou a hravým honem za zvířaty působí trochu divně. Kdekoliv je Mlok a loví zvířata, máte pocit, že sledujete rodinný film, naopak ve scénách s Gravesem (Colin Farrell) byla atmosféra o dost vážnější a temnější. Přechod, který by tyto dvě stránky jemně spojil, mi ve filmu chyběl.

fantasticka zviřata

Postavy jsou trochu ploché, asi nejsympatičtější postavou je Jacob Kowalski, nečar, který se shodou náhod připlete do cesty Mlokovi. Americký svět kouzel pak poznáváte očima nekouzelníka.

Mlok je výborný hlavně díky výkonu Redmayna, ale toho si ještě užijeme v dalších dílech. Americká bystrozorka, budoucí manželka hlavního hrdiny Tina (Katherine Waterstone) mi moc nesedla, byla vcelku nevýraznou postavičkou po Mlokově boku.
Záporák Percival Graves (Colin Farrell) je zajímavým elementem zla, nikdo vlastně neví, jaká je jeho motivace, manipuluje s okolím a prostě vypadá "badass". Bohužel, v dalších dílech už se Farrella asi nedočkáme.

Mnoho fanoušků by v roli hlavního padoucha Grindewalda vidělo právě Farrella než Deppa, ale uvidíte sami, jak moc vám Johnny nesedne.

Fantastická zvířata a kde je najít pro mě osobně nedosahuje kvalit, které režisér David Yates předvedl v posledních dílech Harryho Poterra. Atmosféra byla potemnělá i ve Zvířatech, ale přechody mezi bezstarostným pobíháním po New Yorku a vážnými problémy kouzelnického světa. Nebyly vystavěny tak, aby fungovaly a přecházely plynule.

CGI zoologická zahrada plná magických zvířat mi neseděla ke světu, který byl ustanoven ve filmech s Harrym, tady se odvrací někam jinam.
Celý snímek pak působí tak trochu vytrženě z celého Potterovského universa. Jednoduše, jsou tam nějaké známé postavy z knih, v rukou mají hůlky, ale to je ale tak celý jednotící prvek.

Na druhou stranu pro mnohé je největším zadostiučiněním to, že se vrací zpět do světa kouzel, který si oblíbili už před patnácti lety. Teď je čekají další čtyři filmy, které možná nastartují novou vlnu pottermanie.

Snímek průměrný, ale co, jsme zpátky ve světě, který máme rádi. Ve světě, kde může pouhé mávnutí hůlkou změnit průměrný snímek ve skvělou sérii, tak uvidíme, co přinese pokračování.

Olomoucká Drbna hodnotí: 70 %

Na film můžete zajít například do kina Metropol, program naleznete zde.


Čtěte více:

Autoři | Foto Warner Bros

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.