pátek 29. března 2024 Taťána

Vánoční trhy si do Olomouce přijely užít desetitisíce návštěvníků

Svátky už jsou pomalu za námi, tak se podíváme, jak to letos vypadalo. Vánočně vyzdobenou Olomouc letos navštívily desítky tisíc lidí z tuzemska i zahraničí.

Mezi turisty, kteří do Olomouce přijeli na sklonku roku, byli také návštěvníci z Číny či Jižní Koreje, řekla dnes ČTK vedoucí Informačního centra Olomouc Jitka Lučanová.

Turisty lákaly místní pamětihodnosti a také adventní trhy, které proslavily město daleko za hranicemi Česka. Největší množství lidí zamířilo do adventní Olomouce na jednodenní návštěvu. "Během vánočních trhů navštívilo informační centrum denně kolem tisícovky lidí," uvedla Lučanová. Odhadla, že v předvánočním období jen informační centrum navštívilo více než 30.000 lidí. Počet návštěvníků Olomouce výrazně neklesl ani po vánočních svátcích, kdy na dvou náměstích v historickém centru skončily vánoční trhy a demontována byla většina stánků.

Denní návštěvnost centra se nyní podle Lučanové pohybuje kolem šesti stovek turistů. Do Olomouce se v předvánočním čase přijelo podívat také mnoho cizinců. Mezi zahraničními návštěvníky tentokrát podle Lučanové převažovali turisté ze Slovenska, Rakouska a Polska. Výjimkou ale nebyli ani turisté z exotických destinací, jako je třeba Jižní Korea nebo Čína. "Uvedené údaje ukazují, že se v Olomouci postupuje správným směrem. Zájem o adventní Olomouc je stále větší, v ulicích můžeme navíc pravidelně potkávat i cizojazyčné skupiny turistů," komentoval statistiky návštěvnosti náměstek primátora Pavel Urbášek.

Město Olomouc nabízí ve spolupráci s organizací Střední Morava - Sdružení cestovního ruchu už několik let pobytové balíčky, které zahrnují ubytování v některém z hotelů a další služby ve městě. "Prodalo se zhruba 60 pobytových balíčků, nejvíce táhly balíčky nabízející mimo jiné i wellness. Tyto pobyty si objednávali zájemci z České republiky, dále pak z Polska a dokonce i z Velké Británie," podotkla vedoucí oddělení cestovního ruchu Karin Vykydalová. Do Olomouce každoročně zavítá přibližně 100.000 turistů, přičemž více než polovina jich je ze zahraničí.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto FB Olomoucké vánoční trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.