čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Letošní Jeden svět Olomouc přichází s nabitým programem

Přípravy mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět Olomouc jsou v plném proudu. Událost startuje 27. března, kompletní přehled programu a doprovodných aktivit, které si pro vás organizátoři nachystali, si ale můžete prohlédnout už dnes.

Atraktivní podívaná od začátku do konce

Po celý týden vás čekají unikátní projekce zaměřené na témata, která se dotýkají různých oblastí spolupráce. Na co se z téměř dvacítky snímků můžete těšit?

Třeba na první projekcí letošního festivalu, kterou bude francouzský snímek My jsme počátek lidstva, který diváky na příkladu násilné asimilace členů kmene Džarava přesvědčí o tom, jak křehká může být osobní svoboda.

Obdiv vyvolává příběh odvážného egyptského moderátora satirické talkshow, který si svým pořadem získává, navzdory nevůli politických činitelů, sympatie široké veřejnosti. O jeho cestě od prvních zkušeností s Youtube, přes vrchol kariéry, až po nucený odchod do exilu vypráví Škádlení Goliáše. Příjemným bonusem projekce, která festival slavnostně zahájí, bude debata s účastí výzkumného pracovníka Ústavu mezinárodních vztah JUDr. PhDr. Marka Čejky, Ph.D. a vedoucího humanitárních programů společnosti Člověk v tísni Marka Štyse.

Netradiční propojení světa počítačových her s demokratizací způsobu výstavby měst předvede povedený švédský dokument Rozehraj své město, jenž zkoumá, zda může počítačová hra posloužit jako nástroj městského participativního plánování. Hostem debaty bude profesionální gamer Bc. Ladislav Loukota.

V rámci letošní festivalové novinky Jeden svět pro všechny budou do programu zařazeny také dva snímky se speciálními titulky pro neslyšící – Dobrý pošťák, který prezentuje pluralitu názorů obyvatel malé vesnice na pomezí bulharsko-turecké hranice ohledně problematiky uprchlíků a z ní plynoucí rozpory, a Normální autistický film. Tento český dokument Miroslava Janka si neklade za cíl vzbudit soucit, ale nastolit debatu o tom, co je společností považované za normální a proč. K debatě budou přizváni vedle rodinných příslušníků protagonisty filmu také zkušení odborníci zabývající se autismem.

V programu se objeví také dva filmy týkající se seniorů, i když každý z úplně jiného kouta. Život začíná po stovce sleduje inspirativní, více než stoletou blogerku Dagnu, která rozdává svou životní energii na každém kroku. Na vážnější notu přeladí film Blanche nebude sedět v koutě, který je důkazem toho, že Alzheimerova nemoc nedělá z lidí prázdné schránky. Stačí najít ten správný impuls a citové potřeby se ozvou samy. Pro Blanche a další pacientky z geriatrického centra se tím impulsem stává choreograf a tanečník Thierry.

Zajímavé hosty nabídne také debata po projekci Epidemie svobody. Film řeší otázku povinného očkování u dětí a stává se nástrojem pro zjištění, na jaké informace máme vůbec právo a kde je můžeme hledat. Debaty se zúčastní, mimo jiné, sama autorka dokumentu Tereza Reichová, aby divákům vysvětlila okolnosti vzniku dokumentu, který se stal jejím absolventským snímkem.

Festival zakončí švýcarský snímek o osudu dvou mladých kluků bojujících proti nekompromisnímu politickému systému, nikoli zbraněmi, ale svou hudbou. Na Íránský rave můžete vyrazit v sobotu 1. dubna do Muzea umění Olomouc - Divadla hudby.

Čekají vás dva týdny skvělých zážitků

Doprovodný program se přihlásí o slovo už v předfestivalovém týdnu. Čtvrtek 23. března se ponese ve znamení kultury, kdy se pro vás otevřou brány Uměleckého centra Konviktu. Tam bude připravena výstava fotografií Aleše Mynáře a projekce filmu Jany Ševčíkové Gyumri. Bohatý program si nachystala i organizace Člověk v tísni, která při příležitosti 10 let působení pobočky v Olomouckém kraji uspořádá den otevřených dveří s nespočtem seminářů a zajímavých workshopů.

 V pátek 24. března si v Kavárně ve tmě vyzkoušíte, co obnáší život nevidomých a jak náročné je třeba jen najít svůj hrnek kávy na stole. Na stejný den je naplánována také přednáška Manťáků – tří odvážných kluků, kteří se s vámi podělí o svůj příběh o účasti v bláznivém závodu Rickshaw run v Indii.

Skvělou zábavu slibuje opening party s olomouckou kapelou Flash the Readies, plovoucí ve vodách alternativního rocku, ruku v ruce s psychedelií, ke vzdáleným břehům post rocku a následným dj setem. Vyrazit na ni můžete v pondělí 27. března večer do Jazz Tibet Clubu.

O dva dny později se Jazz Tibet Clubem rozezní další epická věc - indie folková nádhera Cold Cold Nights. Texty o cestování, přátelích a pocitu domova inspirované například kapelou Neutral Milk Hotel budou krásnou tečkou za středečním dnem.

To a mnohem víc na vás čeká během 18. ročníku festivalu Jeden svět Olomouc. Kompletní program s podrobnými informacemi naleznete na webových stránkách https://www.jedensvet.cz/2017/olomouc a na Facebooku Jeden svět Olomouc.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.