sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucký kraj se chystá na Velikonoce, speciální program nabídne zoo, hrady i zámky

Velikonoční jarmarky, dílny i tradiční řemesla chystají na nadcházející velikonoční svátky hrady a zámky v Olomouckém kraji. Podle jejich správců právě Velikonoce zahájí návštěvnickou sezonu. Pokud bude přát počasí, počítají s velkým zájmem návštěvníků. Program na svátky plánují i kulturní instituce a řadu aktivit chystá i olomoucká zoologická zahrada.

Na hradě Helfštýn na Přerovsku začne jarmark s doprovodným programem na Velký pátek 14. dubna a potrvá do Velikonočního pondělí. „Součástí programu budou ukázky řemesel v prostoru historické hradní pekárny na třetím nádvoří, kde si je budou moci lidé také sami vyzkoušet," řekl kastelán Jan Lauro. V hradní kovárně se představí při práci kováři, hrát bude cimbálová muzika.

Na zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku bude o velikonočním víkendu v parku připraveno hledání zajíčka a skrytého pokladu, v zámku budou velikonočně laděné interiéry a dílničky, uvedl kastelán Martin Váňa. Na zámku ve Velkých Losinách na Šumpersku začnou přípravy na Velikonoce už v sobotu 8. dubna v zámeckém letohrádku, který se po letech rekonstrukce otevřel veřejnosti. „Na děti čeká pletení pomlázek, malování vajíček a výroba drobných velikonočních ozdob," uvádějí zástupci zámku na svém webu.

Velikonoční atmosféra bude panovat také na Bouzově, kde budou v pátek 14. dubna prohlídky velikonočně vyzdobeným hradem. Na prvním nádvoří bude výtvarná dílna. Velikonoční prohlídky vyzdobenými interiéry chystá také od pátku do pondělí hrad Šternberk. „Vrcholem bude již tradičně Velikonoční jarmark plný tvořivých dílen pro děti i rodiče, který se uskuteční v sobotu 15. dubna," řekl zástupce hradu Jan Gottwald. Na dolním nádvoří doplní program ukázky dravců.

Velikonoce budou moci lidé oslavit i v olomoucké zoo. „Z velikonočních dílen si ve čtvrtek a v pátek mohou zájemci odnést vlastnoručně upletenou pomlázku nebo ozdobu na sváteční stůl z přírodních materiálů. O víkendu představíme velikonoční tradice nejen tak, jak je známe u nás, ale jak je prožívají v různých koutech světa. Po prohlídkové trase zahrady se budou pohybovat ošetřovatelé s kontaktními zvířaty a premiéru tohoto roku absolvují i komentovaná krmení deseti druhů zvířat," řekla mluvčí zoo Karla Břečková. Na Velikonoční pondělí bude v zoo nadílka, vybraná zvířata dostanou "nadívaná" velikonoční vajíčka a laskominy.

Program na velikonoční svátky připravily i kulturní instituce. Například v Domečku v knihovně v Lipníku nad Bečvou mohou už v těchto dnech lidé vidět výstavu velikonočních dekorací, otevřena bude do 8. dubna. Příchod Velikonoc v Přerově připomene lidem od 5. do 19. dubna 11 vyzdobených autobusových zastávek, v jejichž prostoru se objeví vajíčka, zajíčci, ale i jarní květiny.

Čtěte více:

Autoři | Foto commons.wikimedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.