pátek 29. března 2024 Taťána

Moravské divadlo Olomouc uvede baletního Othella

Premiéru baletní inscenace Othella uvede v pátek Moravské divadlo v Olomouci, které tak pokračuje v sérii tanečních adaptací her Williama Shakespeara. V titulní roli jedné z jeho nejslavnějších tragédií se představí tanečníci Ivo Jambor a Damani Williams. Sólisty a sbor doprovodí hudba gruzínského skladatele Alexeje Mačavarianiho.

Baletního Othella nastudoval choreograf a režisér Robert Balogh. Autorem hudebního nastudování je Petr Šumník. "O inscenování baletního Othella jsem uvažoval již poměrně dlouho. Tato excelentní Shakespearova hra obsahuje vše, co choreograf a režisér taneční inscenace potřebuje," řekl novinářům Balogh.

Příprava baletní inscenace byla zahájena před více než rokem. "Obnášelo to nejen vytvořit scénář a scénosled představení, ujasnit si scénu a kostýmy, ale i připravit notový materiál. Vlastní zkoušení Othella pak začalo na sklonku minulého roku," řekl režisér a choreograf.

Na českých baletních scénách dosud Othella doprovázela téměř výhradně hudba Jana Hanuše, režisér olomoucké inscenace však zvolil doprovod gruzínského skladatele, dirigenta a hudebního pedagoga Mačavarianiho. "Jsem opravdu nadšený z hudby gruzínského skladatele Alexeje Mačavarianiho, která nepostrádá dramatičnost, ale i něžnost. Jsem zvědavý, jak na tuto veskrze nádhernou hudbu budou reagovat naši diváci," uvedl Balogh.

Mačavarianiho balet Othello měl světovou premiéru 27. listopadu 1957 v Tbilisi a o tři roky později se dočkal filmové verze. "V Mačavarianiho hudbě se střídají plochy romantické, lyrické a plochy plné strhujícího rytmu a drsných harmonií. A právě tyto dva naprosto odlišné hudební světy vytváří potřebný kontrast, napětí. Autor pracuje s plně obsazeným velkým orchestrem, o zajímavé barevné kombinace tu není nouze," řekl Šumník.

Balogh vytvořil pro novou inscenaci také libreto. "Mám velikou úctu k dílu Williama Shakespeara a jsem velmi rád, že jeho hry se dají relativně s úspěchem převést do taneční řeči. Samozřejmě výrazový slovník lidského těla je omezený a pro zachování sdělnosti celého představení muselo dojít k dílčím úpravám děje. Nicméně respektuji chronologii událostí a scén," řekl Balogh.

V Moravském divadle jde o druhé uvedení baletu Othello. V prosinci 1992 měla premiéru inscenace Jiřího Kyseláka, kterou tehdy doprovázela hudba Jana Hanuše.

Čtěte více:

Autoři | Foto commons.wikimedia.org , FB Moravské divadlo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.