čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jarní Flora s thajskou účastí přivábila i přes zmrzlý čtvrtek na 60 tisíc návštěvníků

Sněžení a teploty kolem nuly. Poněkud macešsky se zachovala příroda k 38. ročníku jarní etapy mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc 2017, který se konal na stejnojmenném výstavišti od 20. do 23. dubna.

Naštěstí po opravdu ošklivém čtvrtku přišly přece jen o poznání vlídnější víkendové dny, a tak nejproslulejší výstavnická akce svého druhu v České republice nesoucí tentokrát motto Tajemná tvář světa nakonec přilákala do areálu v olomouckých Smetanových sadech kolem 60 tisíc návštěvníků.

Ty nadchl především největší pavilon A nabízející ve své ústřední expozici úchvatný průlet světem, jehož spojovacím bodem byly masky všech možných podob. Lidé se tak během něj dostali třeba do fantastické Afriky, karnevalových Benátek, na tradiční masopust či na divadelní prkna, která znamenají svět. Hlavní pavilon olomouckého výstaviště navíc ukrýval překvapení v podobě vydařené thajské expozice připravené ve spolupráci s pražskou ambasádou této exotické asijské země. Velvyslanec Thajského království pan Narong Sasitorn byl osobně přítomen i čtvrtečnímu slavnostnímu otevření výstavy. „Flora Olomouc je jednou z nejvýznamnějších výstav svého druhu nejen v Česku, ale i v celé střední Evropě. Jsme rádi, že jsme mohli být její součástí, a to také proto, že vztahy mezi oběma našimi zeměmi mají už stoletou tradici,“ zmínil thajský ambasador, jenž s dalšími hosty při této příležitosti pokřtil novou odrůdu narcisu jménem své choti Chantana.

Velkou návštěvnickou odezvu měla také čarovná přehlídka bonsají v pavilonu E, vytvořená ve spolupráci s Bonsai museum Isabelia ze Starého Města u Uherského Hradiště. Tradičně poutavou expozici vytvořil v přístavbě pavilonu A Český zahrádkářský svaz, novinkou jarní Flory byla výstava Hanácká včela v pavilonu H a také Farmářské trhy Flora v Rudolfově aleji Smetanových sadů. K nákupu nejen zeleného sortimentu a všemožných zahrádkářských potřeb sloužily Jarní zahradnické trhy a veletrh Hortifarm. K nejzářivějším hostům bohatého doprovodného programu patřili zpěváci Jan Vančura a Leona Machálková. Nechyběla ani stále oblíbenější večerní prohlídka slavnostně nasvíceného pavilonu A s hudebním doprovodem, tentokrát v podání bohyň kapely Vesna.

Jedním z vyvrcholení jarní etapy olomoucké květinové výstavy byl čtvrteční slavnostní večer s oceňováním těch, kteří celé akci dodali na lesku a kráse. Oceněna tak byla mimo jiné autorka hlavní expozice paní Jarmila Pejpalová, cenu si odnesly expozice Thajského království a Bonsai museum Isabelia, ale třeba také Automotoklub Ecce Homo Šternberk, jenž se květinových Flor účastní se svou výstavkou již po tři desetiletí. Vyhlášeny byly při této příležitosti rovněž výsledky floristické soutěže inspirované tentokrát filmem Avatar a thajskou květenou.

Nejbližšími výstavnickými akcemi v produkci společnosti Výstaviště Flora Olomouc budou ve stejnojmenném areálu velký koncert Vojtěcha Dyka (4. května), dále červnový veletrh aktivního a zdravého životního stylu Moravia Sport Expo (23. - 24. června) a potom už letní etapa květinové Flory Olomouc (17. - 20. srpna) spolu s Letními zahradnickými trhy a přehlídkou Vyznání růžím.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.