sobota 20. dubna 2024 Marcela

Jindřich Štreit, Richard Pogoda nebo Eva Josefíková. Scénu na Dolním náměstí podporují i známé osobnosti

Známé herecké tváře, ale i zástupci pražských divadel či spisovatelé podpořili ve veřejné kampani projekt nového kulturního centra, které má vzniknout v centru Olomouce na Dolním náměstí. Na jeho podporu poslali lidé ve sbírce již přes 210.000 korun, tvůrci projektu však potřebují dohromady získat více jak dvojnásobek této částky.

Kampaň bude vrcholit během letošního ročníku festivalu Divadelní Flory, skončí posledním dnem této přehlídky 21. května. Řekl to mluvčí iniciativy Zdeněk Vévoda.

Rekonstrukce dvou pater domu na Dolním náměstí, kde má kulturní centrum vzniknout, bude stát zhruba tři miliony korun. Část prací by měly pokrýt dotace, ve veřejné kampani chtějí tvůrci získat šestinu z částky. Sbírku pořádají organizátoři projektu prostřednictvím platformy Hithit.com, cílovou částku musejí získat během 45 dnů. K dnešku poslalo zhruba 280 lidí přes 216.000 korun. „Je to nastavené tak, že se musí vybrat cílová částka půl milionu korun. Pokud by se to nepodařilo, peníze by se vrátily na účet dárců," uvedl Vévoda.

Kampaň podporují také významná jména nejen z oblasti divadla. Prostřednictvím videozdravic projekt podpořili herci a herečky jako Eva Josefíková, Sandra Pogodová, Robert Mikluš nebo Otakar Brousek mladší, ale také pražská divadla Vosto5 a Handa Gote, spisovatel Jaroslav Rudiš, hudebník a skladatel Richard Pogoda, fotograf Jindřich Štreit, divadelní historik Jiří Štefanides nebo bývalý senátor a emeritní rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab, doplnila koordinátorka kampaně Simona Vičarová.

Na kulturní centrum přispívali tento týden také účastníci letošního studentského svátku, olomouckého majálesu. Slavnostní korunovace krále majálesu se ve středu uskutečnila právě kvůli podpoře centra přímo na Dolním náměstí. „Na podporu centra se podařilo mezi návštěvníky majálesu vybrat přes 30.000 korun," řekl pořadatel majálesu Ondřej Martínek.

Veřejná sbírka bude vrcholit během nadcházejícího mezinárodního festivalu Divadelní Flora, kdy se do Olomouce sjedou divadelníci z celé Evropy. Přehlídku pořádají tvůrci projektu nového kulturního centra. "Budeme se snažit během přehlídky na sbírku strhnout pozornost, využít toho, že tady budou zase další osobnosti, herci a nejrůznější soubory. Festival končí 21. května, ve stejný den jako kampaň," doplnil Vévoda.

Kulturní centrum by mělo být otevřeno letos na podzim. Zázemí by zde měla najít galerie, divadelní sál či zkušebny. Přestěhovat by se tam mělo i Divadlo na cucky, které dosud sídlí v nevyhovujících prostorách bývalé kanovnické rezidence ve Wurmově ulici. Hlavní myšlenkou je otevřít tento prostor pro českou i mezinárodní uměleckou scénu a vytvořit místo pro volnočasové aktivity napříč generacemi.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Dolní vám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.