pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Skvělá hudba a šampaňské, tak vypadal křest nové desky skupiny Alibaba

Olomoucká kapela Alibaba před nedávnem vydala nové album s názvem Vracíme se domů. Ve středu 10. května proběhl v Olomouckém Artum Centru křest této desky. Vedle známých písní zahráli i novinku a publikum si vytleskalo dva přídavky.

Před osmou hodinou, kdy měl křest nové desky začít, už byly prostory Artum Centra poměrně zaplněné. Do sálu bylo třeba vměstnat více židlí podél stěn, aby se i později příchozí návštěvníci měli kam usadit. Fronta u baru se pomalu zkracovala, ale bylo třeba počkat, než si každý zájemce koupí něco k pití nebo lehké občerstvení. Krátce po osmé hodině, když se všichni usadili, se mohlo začít.

Jako první vystoupil na pódium Miroslav Vepřek, kytarista a zpěvák skupiny Alibaba, aby celou akci zahájil, a pozval při tom na jeviště kapelu The Vacuum Ball. Ta vystoupila pouze ve dvojčlenném složení, bez třetího svého houslisty. I tak ale dokázali krásným zpěvem a hrou na kytaru či banjo naladit diváky na správnou akustickou folkovou notu. Repertoár kapely se skládal především z převzatých písní, zazněla například skladba Freedom z filmu Nespoutaný Django, nebo také známá country píseň Joline. Nechyběla ovšem ani ukázka vlastní tvorby.

Po zhruba hodinovém hraní a po krátké pauze, při které se přestavilo jeviště a bylo možné jít doplnit zásoby tekutin na bar, už vyšla na jeviště kapela Alibaba. Tedy zmiňovaný Miroslav Vepřek, jeho jeho skvěle zpívající žena Jarmila Vepřková a Jiří Krbeček hrající jak na kytaru, banjo, tak třeba i foukací harmoniku.

Kromě kapely byli na jeviště přizváni i další lidé, díky nimž album mohlo vzniknout. Šlo o Antonín Schindler z nahrávacího Studia SAS Olomouc a olomouckého hudebníka Aleše Kvaka Kubiše. Ti pokřtili nové album trochou šampaňského a společně si na něj připili. Velký dík za jeho existenci byl věnován také takzvaným startovačům. Náklady spojené s vydáním desky byly totiž financovány z crowdfundingové kampaně na serveru startovač.cz. Tam mohli fanoušci a přátelé Alibaby přispět určitou částku a vybrat si odměnu v podobě CD, ale třeba i vlastního koncertu kapely.

Po slavnostní části se Alibaba chopila kytar a posadila za mikrofony a těšila diváky jednou písní za druhou. Velká část z nich byla jak jinak než z nové desky. Zahráli ovšem i jiné kusy a také nejnovější píseň Bígl. Vtipné i důmyslné texty plné životních strastí i slastí ve spojení s příjemnou melodií rozhodně potěšily nejednoho diváka. V tvorbě Alibaby jsou slyšet ozvěny trampských písní, ale také mají příchuť blues a swingu.

Mezi hudebními příspěvky se kapela zmínila také o fotografiích na novém albu, na kterých je zachycena povodeň u budovy se socialistickým nápisem. Vysvětlili také název alba, který vychází druhé písně desky pojmenované Vracím se domů.

Celý večer proběhl ve velmi pohodové a přátelské atmosféře. Nejspíše i proto, že publikum bylo plné přátel a známých kapely, a dokonce i rodinných příslušníků, a tak o interakci s ním nebyla nouze. Při hraní a povídaní se večer naplnil a po desáté hodině už se Alibaba loučila poslední písní a přídavkem. Po neutuchajícím potlesku však byla kapela donucena přidat ještě druhou píseň. To už byli diváci spokojeni a začali se postupně rozcházet domů.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.