pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Ředitel Moravské filharmonie Kvapil rezignoval, odboráři zrušili chystaný protest

Dlouholetý ředitel Moravské filharmonie Olomouc (MFO) Vladislav Kvapil, jehož odvolání požadovali odboráři a někteří členové uměleckého souboru, rezignoval na svoji funkci. Vypsáno bude nové výběrové řízení, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Pavel Urbášek.

"Rada města vzala na vědomí rezignaci pana Kvapila na funkci ředitele MFO, a to od 1. června," uvedl Urbášek, podle kterého bude poté Kvapil pověřen zastupováním ředitele MFO do doby jmenování nového ředitele, který vzejde z chystaného výběrového řízení.

Kvapilovi a jeho spolupracovníkům ve vedení MFO odboráři vytýkají údajný nezájem o tuto kulturní instituci a upřednostňování osobního prospěchu. Kvapil kritiku odborářů už dříve odmítl.

Odboráři tvrdí, že Kvapil neřídil MFO s péčí řádného hospodáře. "Způsob, jakým se zástupci zřizovatele vyrovnali s problematikou v rovině účetní a ekonomické, považujeme za skandální, stejně jako skutečnost, že fakta týkající se dalších rovin fungování instituce byla přejita mlčením," upozornil předseda odborové organizace při MFO Vojtěch Pospíšil.

Odboráři požadují, aby po odvolání Kvapila bylo vypsáno transparentní výběrové řízení na ředitele MFO. Ve výběrové komisi by měli usednout odborníci z jiných institucí a měst i zástupce z řad členů filharmonie. Ředitel MFO by podle Pospíšila měl mít časově omezené funkční období.

MFO je příspěvkovou organizací města. Vedení radnice Kvapilovi nedávno poslalo vytýkací dopis za chyby, na které upozornili auditoři při mimořádné kontrole. Z kontroly například vyplynulo, že ředitel bez souhlasu města podniká ve stejném oboru jako MFO, přičemž nahrával v jejím sále, za jehož pronájem nezaplatil. Auditoři upozornili také na vyšší náhrady za použití soukromého automobilu ke služebním účelům, než připouštěla vyhláška. Výhodné to mělo být především pro Kvapila, protože najezdil nejvíce kilometrů. 

Odboráři nakonec po rezignaci dlouholetého ředitele Vladislava Kvapila zrušili protest, který chystali na páteční koncert u příležitosti svátků města. Filharmonici chtěli na pódiu v historickém centru Olomouce hrát v tričkách s nápisem My jsme MFO, aby dali najevo svůj nesouhlas se setrváním Kvapila v čele tohoto významného hudebního tělesa, nakonec ale obléknou tradiční fraky.

Čtěte více:

Autoři | Foto FB Moravská filharmonie Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.