sobota 20. dubna 2024 Marcela

V parku ve Velké Bystřici se v sobotu koná celodenní kulturní akce PIQUE-NIQUE

Uř třetí ročník programu projektu Jsme ze stejné planety se koná tuto sobotu, 10. června, v parku ve Velké Bystřici. Letošní vydání bylo nazváno Pique-nique. Při přípravách se totiž organizátoři nechali inspirovat Francií, jednou ze zemí, která je v parku zastoupena svým stromem.

Celodenní akce začíná od 11 hodin a znovu kombinujeme osvědčený formát: piknik v parku s kulturními vystoupeními.

Náladu pouliční kultury, která je pro Francii typická mají evokovat tři neformální kulturní pódia. Odehrávat se na nich budou hudební a cirkusová vystoupení. Hudební produkci organizátoři letos svěřili Tomáši Krejčiříkovi, organizátorovi Open Mic Olomouc. Na jeho doporučení pozvali 6 kapel: Ira Mimosa, Hope Astronaut, Žamboši, Šarivary, Tomáš J Holý a Marek Dusil. Hudebníky doprovodí 6 ukázek moderního cirkusu. O ty se postará pražský soubor Cirkus Tety a olomoucký Levitare. Kulturní část akce doplní projekce francouzského filmu Tanečnice.

Bez fotografií by nebylo tohoto projektu, proto bude opět vystaven putovní soubor fotografií Jindřicha Štreita - Jsme ze stejné planety. K tomu budou připojené fotografie, jenž mapují proběhlé dva ročníky a cyklus fotografií Davida Macháčka, který byl fotografem loňského ročníku.

Jedním z hlavních taháků letošního piknikování je tradiční francouzská hra pétanque. Pétanque se bude hrát všude a zapojit se může opravdu každý. Navíc bude slavnostně pokřtěno čtyřdráhové hřiště. Proběhne několik turnajů, s jejichž organizací pomohou kluby Kulový blesk a Pétanque Krumsín. Ten, kdo nenajde odvahu se rovnou přihlásit do některého z turnajů, si může vyzkoušet hru na některém z tréninkových travnatých hřišť. Další volnočasové aktivity a nejrůznější hry připravují studenti Slovanského gymnázia Olomouc a spolek Orel z Velké Bystřice.

Tradičně se návštěvníci mohou těšit na zajímavé občerstvení. Poprvé se v parku objeví pop-up restaurace, kde budou celý den vařit zajímaví kuchaři. Zárukou kvality je určitě Honza Malý z vyhlášené pražské restaurace Eska. Pop-up restaurace bude tvořit centrum dění, odtud budeme celý den moderovat, u stolů vítat naše cizince, kteří přijedou zkontrolovat své stromy, partnery naší akce, ale také každého, kdo se za námi zastaví a bude mít chuť poslouchat nebo nám něco sám řekne.

S přípravou akce nám pomáhají jednotlivci a spolky z Velké Bystřice. Pro ně, ale pro každého, kdo se přidá, plánujeme na večer po skončení oficiálního programu společné posezení u dobrého jídla a improvizované hudby.

Více se dozvíte na oficiální facebookové události zde.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.