pátek 19. dubna 2024 Rostislav

VIDEO: Elektrizující lovestory lidí a robotů. Podívejte se na emospot z AFO52

To, co na první pohled může působit jako porouchaný stroj se postupně mění v milostný dopis. Bezmála tříminutový videosestřih z 52. ročníku populárně-vědeckého festivalu Academia Film Olomouc je podruhé v řadě dílem videoklipového režiséra Víta Hradila (PSH, David Koller, No Distance Paradise).

Jeho kůže je umělá a zavání plastem. Rty se nehýbou, zůstávají ledově klidné. Nejeví známky dýchání. Vlasy má jakoby rozcuchané, k přirozenosti je to ale stále daleko. Pak otevře oči. Velké modré oči. Ten dechberoucí moment je náhlým probuzením se k životu. Jakoby se robot stával člověkem. Přesně tak působí gradující video reflektující atmosféru, dění, tváře a myšlenky AFO52. Režisérovi se malé ploše, ve formátu stručného festivalového dokumentu, znovu daří vyprávět příběh, jehož síla tkví v obecné srozumitelnosti a především odzbrojující upřímnosti.    

„AFO letos jasně prokázalo, že vývoj umělé inteligence s sebou nese fascinující možnosti, na druhou stranu si ale přiznejme, že řadu lidí roboti stále děsí. V první mechanické části videa proto čerpám primárně z pocitů strachu, zatímco ve druhé se vše mění v mnoho podob lásky. Přesto, že láska je to nejkrásnější, co v životě máme, i ona má nespočet kořenů a větví, které nejde vůbec snadno kategorizovat. Černou díru v duši může dnes osamělému člověku zacelit jak domácí mazlíček, tak právě stroj. Celé tohle video je tak jednoduše o lásce. Ať už o lásce lidí k lidem, tak obecně o lásce, kterou tvůrci míří ke svým dílům, ke svým dětem," říká tvůrce sestřihu Vít Hradil.

Jedním z pilířů programové skladby AFO52 byla sekce R.U.R., která rozebírala jak pozitivní, tak temnou stránku fenoménu umělé inteligence. V Olomouci tak vůbec vůbec poprvé vystoupili japonský profesor robotiky Hiroshi Ishiguro či americká filozofka a expertka na umělou inteligenci Susan Schneider. 

53. epizoda AFO se uskuteční ve dnech 24.-29.4.2018.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.