čtvrtek 28. března 2024 Soňa

VIDEO: Podívejte se na děsivé video ze včerejší bouřky

Na zhruba dvou desítkách míst i nadále pomáhají hasiči lidem s odstraňováním následků čtvrteční bouřky a přívalových dešťů. Zasahují především na Šumpersku a Prostějovsku, kde čerpají vodu ze zaplavených sklepů, odstraňují naplavené bahno a pomáhají obcím s úklidem komunikací. Pomoc desítek hasičů budou obce potřebovat i v následujících hodinách, řekl dnes jejich mluvčí Zdeněk Hošák.

„Evidujeme 22 situací, u kterých pomáhají i nadále hasiči. Naše pomoc je soustředěna na Šumpersku, a to Dolní Studénky, Nový Malín, Sudkov, Hrabišín, Lesnice a Šumperk. V Lesnici se čeká na příjezd geologa, který by měl rozhodnout o následujícím postupu po uvolnění svahu. I nadále platí, že do rodinného domku se nemohou jeho obyvatele vrátit," uvedl mluvčí hasičů.

PSALI JSME: Hasiči mají kvůli bouřce přes 150 výjezdů. Podívejte se na fotky a videa

Podobná situace se řeší na Prostějovsku, i tady hasiči od rána na několika místech odčerpávají vodu ze zaplavených domácností a sklepů. Na několika místech odstraňují naplaveniny a bahno. „Nejvíce postižené oblasti, a to Němčice nad Hanou, Tvorovice, Dřevnovice a Nezamyslice budou v následujících hodinách i nadále potřebovat pomoc desítek hasičů," doplnil Hošák.

Následující video pořídil Josef z Pivína přímo v průběhu bouřky. „Tohle všechno prošlo z pole, kde je zasetý mák. Dnes už je tu bagr a dělají koryto, které to svede přes cestu přímo na další pole," řekl redakci Josef.

Podle starosty Němčic nad Hanou Jana Vrány se potok už vrátil zpět do koryta. „Ve čtvrtek to bylo kritické, během deseti minut byl ze suchého toku třetí povodňový stav, vyletělo to přes metr. Spadlo tady zhruba 80 milimetrů srážek. Povodňová komise přistoupila k prokopnutí hráze do místního rybníka, abychom toku odlehčili," řekl dnes starosta. Uvedl, že to postihlo tři ulice Němčic, tedy zhruba 30 rodinných domů, kde se voda dostala do hospodářských budov i obytných prostor. Podle starosty se dnes na postižených místech především čerpá voda, vyčerpat se musejí i zaplavené studny. V obci je také velké množství bahna splaveného z polí.

ČTĚTE TAKÉ: Olomoucký kraj zasáhly silné bouřky. Hasiči hlásí 120 výjezdů

Bouřky zasáhly Olomoucký kraj od 18:00 a postupně procházely téměř celým územím. Nejprve zasáhly Šumpersko. Přímo v Šumperku hasiči vypomohli v nemocnici s odčerpáním vody ze suterénních prostor transfuzní stanice. V Sudkově zase voda zaplavila místní kostel. Poté se bouřky přemístily na Prostějovsko, kde hasiči převážně čerpali vodu ze sklepů, budovali provizorní hráze a dováželi pytle s pískem. Problémy se vyskytly i na železnici, hasiči odstraňovali stromy a odčerpávali zatopené podjezdy. Zhruba dvě desítky výjezdů zaznamenali hasiči na Přerovsku, nejvíc v Kojetíně a okolí.

S obavami hasiči i postižené obce sledují předpovědi počasí, které na sobotu znovu avizují silné bouřky.

Autoři | Foto čtenář Josef

Štítky ČR, počasí, hasiči, bouřky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.