sobota 20. dubna 2024 Marcela

Dobojováno! Největším překvapením v Olomouci je ProOlomouc, koalici vidí s ANO 2011 a Piráty

Sečteno, podtrženo. Olomoučané nejvíce chtějí podle výsledků voleb na radnici zástupce ANO 2011, poté lidi z ProOlomouc a také z uskupení Piráti a Starostové. Na celé čáře propadli Zelení, ČSSD i TOP 09. Hnutí spOLečně, navzdory silné kampani, obdrželo něco málo přes šest procent hlasů.

ANO 2011 v Olomouci vyhrálo, za ním se umístilo uskupení ProOlomouc s Piráty a Starosty. Bezesporu největším překvapením je výsledek ProOlomouc. „Jsme samozřejmě rádi, že jsme dokázali zdvojnásobit mandát z předchozího období. My bychom rádi tvořili koalici na půdorysu ANO 2011, my a Piráti, nicméně, jestli se to podaří, ukážou až následující dny," řekl lídr ProOlomouc Tomáš Pejpek.

Tvrzení Pejpka potvrdil i vítěz voleb v Olomouci, Miroslav Žbánek. „Ozvala se nám už ODS i ProOlomouc, chtějí vyjednávat o možné koalici s ANO 2011. Je předčasné říkat, jak to bude, čeká nás náročná noc i celá neděle," řekl Žbánek do telefonu redakci Olomoucké Drbny.

První hlasy se ozývají i z tábora Pirátů. „Aktuálně řešíme možnosti spolupráce s ostatními subjekty, což je, jak už to tak v politice bývá, vlastně volba menšího zla. S ANO a ProOlomouc se budeme bavit o možnost koaliční spolupráce. Nic samozřejmě z naší strany zatím není upečeno. Bereme to tak, že by to bylo lepší než koalice s ANO a ODS," řekl lídr olomouckých Pirátů Hynek Melichar.

Spokojenost s výsledkem (necelých 11 %) panuje i ve volebním štábu ODS. „Jak už jsem říkal dříve, odmítáme koalici s SPD a KSČM, k vyjednávání s jinými subjekty jsme nakloněni," řekl lídr kandidátky ODS Martin Major.

„Děkujeme všem voličům za podporu a gratulujeme všem stranám, které se dostali do zastupitelstva. Máme velkou radost, že jsme pozice v zastupitelstvu získali také a tešíme se na práci pro město v dalších čtyřech letech," řekl lídr hnutí spOLečně Stanislav Flek.

Štítky ANO 2011, ProOlomouc, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.