čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V představenstvech městských firem Olomouce budou odborníci. Politici už budou jen kontrolou

Na nový model řízení přejde příští rok sedm akciových společností, jejichž jediným vlastníkem je město Olomouc. Zastupitelstvo dnes totiž schválilo záměr radních, který počítá se zavedením takzvaného německého způsobu řízení, kdy představenstvo společnosti volí dozorčí rada. Dosud tak u obou orgánů městských firem činila valná hromada. Politici mají mít nyní vyhrazenu pouze dozorčí radu a v představenstvu městských firem místo nich usednou odborníci.

Změna pro Floru, technické služby nebo dopravní podnik

„Chceme tímto krokem odpolitizovat vedení městských firem, které má vést management, tedy představenstvo," řekl zastupitelům radní Milan Feranec (ANO). Schválená změna řízení se bude týkat akciových společností Výstaviště Flora, Technické služby města Olomouce, Správa nemovitostí Olomouc, Správa sportovních zařízení Olomouc, Dopravní podnik města Olomouce, Lesy města Olomouce a Aquapark Olomouc. V těchto firmách má radnice stoprocentní podíl a změnu může snadno prosadit z pozice jediného akcionáře.

Zastupitelstvo dnes schválilo odvolání členů představenstev a dozorčích rad v městských firmách. Nově zvolená představenstva pak musí v příštích měsících připravit přechod městských firem na nový model řízení. Do představenstev byli na omezenou dobu nominováni zástupci politických stran z městského zastupitelstva. Úkolu se přednostně ujmou uvolnění členové rady, kteří budou práci v představenstvu vykovávat bez nároku na odměnu. Po schválení změny stanov pak politici místa v představenstvech opustí. Dozorčí rady, které budou dál složené z reprezentantů stran, zvolí na valné hromadě zástupci města.

Město bude mít zástupce v dozorčích radách

Německý model by podle Ferance měl zajistit čitelnější a pružnější způsob řízení stoprocentně vlastněných městských firem. V jejich představenstvech nyní figurují například bývalý primátoři Olomouce Ivan Kosatík (ODS) a Antonín Staněk (ČSSD), někdejší olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) či bývalý radní Miroslav Petřík (ČSSD).

Město bude mít své zástupce pouze v dozorčích radách, které následně budou moci volit a odvolávat členy představenstev, tedy výkonné manažery. Dozorčí rady volené akcionářem, kterým je v tomto případě město, by navíc měly sledovat hospodaření městských firem, plnění hospodářského plánu i objednávky veřejných služeb.

Ve firmách, kde město není jediným vlastníkem, se chystá změna personálního složení orgánů podle výsledků říjnových voleb. „Také budoucnost řízení těchto firem s majetkovou účastí města je ovšem věcí další diskuze," podotkl mluvčí radnice Michal Folta.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, správa, právo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.