pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucké ANO vyzvalo hejtmana Oto Koštu k rezignaci

Zastupitelský klub ANO v Olomouckém kraji společně se členy krajského předsednictva hnutí dnes vyzvali k rezignaci hejtmana Oto Koštu z ANO. Tvrdí, že se nedokázal ani po několika měsících zorientovat v řízení kraje a neplní hejtmanské povinnosti.

Kritizují také, že Košta jako svého poradce zaměstnal předchozího hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, který je vyšetřován v kauze údajné korupce. Oznámil to krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk. ANO vede Olomoucký kraj v koalici se sociální demokracií a ODS.

Výzva k rezignaci od krajských zastupitelů a členů krajského předsednictva byla podle tiskové zprávy jednomyslná. "Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel u něj nad smyslem pro povinnosti převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím," uvedl Okleštěk.

Za jedno z vážných Koštových pochybení označili zastupitelé a krajské předsednictvo ANO jeho úzkou spolupráci s Rozbořilem, píše se v tiskové zprávě. Podle ní Košta s bývalým hejtmanem uzavřel poradenskou smlouvu, díky které Rozbořil inkasoval 45.000 korun měsíčně. Rozbořil byl v říjnu 2015 obviněn v kauze Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi politiky, podnikateli a policisty. V případu policie stíhá také další tři lidi.

Okleštěk připustil, že Koštovo případné odvolání zřejmě vrhne špatné světlo na krajskou koalici a především na hnutí ANO, na druhou stranu ale podle něj šlo o zásadní a opakované excesy. "Musíme jednat," dodal Okleštěk. Podle něj ANO s Koštou nadále počítá v zastupitelském klubu hnutí. "Budeme ale vyžadovat poctivou práci pro hnutí ANO i celý kraj tak, jak je to samozřejmé u ostatních zastupitelů," doplnil Okleštěk.

Lékař Oto Košta byl hejtmanem Olomouckého kraje zvolen na ustavujícím zasedání zastupitelstva loni 8. listopadu. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebookový profil Oto Košty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.