úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Nejvíc v Olomouckém kraji dluží Olomouc, nejméně Prostějov

Nejvíce zadluženým statutárním městem v Olomouckém kraji je Olomouc, nejméně peněz naopak dluží Prostějov. Zadluženost Přerova přepočítaná na obyvatele je pod republikovým průměrem. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, která se zaměřuje na trh bankovních úvěrových informací.

Zadluženost Olomouce se v posledních čtyřech letech zvyšovala hlavně kvůli masivním investicím. Zatímco v roce 2010 na jednoho obyvatele připadal dluh města 14.353 korun, tak do loňska vzrostl na 20.413 korun. Statutární města v Česku přitom loni v průměru dlužila v přepočtu na jednoho obyvatele 12.421 korun.
   

Úvěrová zadluženost Olomouce se v roce 2013 zvýšila z předloňských 1,77 miliardy korun na 1,991 miliardy. Letos by už měla růst pomaleji na 2,1 miliardy korun, přičemž celkové příjmy městského rozpočtu činí 2,188 miliardy korun. V dalších letech se má dluh postupně snižovat a v roce 2025 by měl klesnout pod miliardu korun.
   

Náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09) řekl, že Olomouc za poslední čtyři roky investovala 2,637 miliardy korun. "Na tyto investice získalo město 834 milionů korun dotací. Dalších 1,133 miliardy korun byly vlastní zdroje rozpočtu města a na kofinancování byly čerpány úvěry, kvůli kterým vzrostla úroveň zadlužení o 670 milionů korun. Přesto ratingová agentura SaP již třetím rokem vyslovila pozitivní výhled hospodaření s možností zlepšení ratingu města," uvedl Vlach.
   

Nižší míru zadlužení má Přerov, kde loni na jednoho obyvatele připadly závazky města v hodnotě 8159 korun. Dluh na obyvatele se ale zvyšuje i v Přerově, avšak výrazně pomaleji než v Olomouci. V roce 2010 tento ukazatel v Přerově činil 7026 korun.
   

Nejlépe je na tom z pohledu závazků Prostějov. Dluh na jednoho jeho obyvatele loni obnášel pouze 25 korun. Nízké zadlužení vykazuje Prostějov dlouhodobě, přičemž postupně své závazky dál snižuje. V roce 2010 jeho dluh přepočtený na obyvatele činil 86 korun. Prostějovská radnice loni dlužila jen zhruba dva miliony korun z desetimilionového úvěru, který si před léty vzala kvůli spolufinancování stavby kanalizace. Ostatní investiční akce hradí město z vlastních zdrojů a na projekty se snaží získat dotace. V roce 2015 by díky tomu Prostějov neměl mít žádné dluhy.
   

"Míra zadlužení Prostějova se nyní pohybuje kolem nuly. Je to díky dobrému hospodaření města," řekl prostějovský primátor Miroslav Pišťák (ČSSD), podle kterého si radnice kvůli investicím zatím nemusela brát žádný velký úvěr. Například díky elektronickým aukcím na energie či stavební práce ušetřila mnoho milionů korun, které poté mohla investovat.
   

Příjmy Olomouce, Přerova i Prostějova v posledních čtyřech letech kvůli krizi klesly. Například Olomouc měla v roce 2010 příjmy 2,27 miliardy Kč a loni 2,166 miliardy Kč. Ještě výrazněji klesly příjmy Prostějova, které se snížily z 1,186 miliardy Kč v roce 2010 na loňských 793 milionů Kč. Podobně je na tom i Přerov. V roce 2010 měl příjmy 1,189 miliardy Kč a loni jejich hodnota činila 787 milionů Kč.
      

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.