pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Prostějov letos oslaví 100. výročí otevření radniční budovy

Obyvatelé Prostějova budou moci letos oslavit 100. výročí dokončení stavby nové budovy radnice, která se stala dominantou historického centra města. Radní připravili sérii koncertů, výstav i sportovních akcí, které kulaté výročí budovy připomenou. Město také nechá vyrobit propagační předměty a publikaci mapující historii nové radnice. Na oslavy radní vyčlenili celkem 3,5 milionu korun.

"Připraveny jsou koncerty, výtvarná soutěž, historická show, ale také sportovní akce a operní festival. Oslavy jsme pojali tak, aby si vybraly všechny věkové i zájmové skupiny," řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Ivana Hemerková (ODS).
   

Oslavy 100. výročí dokončení budovy nové prostějovské radnice byly zahájeny už v lednu tradičním městským plesem, který se nesl v duchu tohoto výročí. Nedávno pak byla zahájena výstava mapující historii radniční budovy a hlavní akce podle Hemerkové přijdou na řadu v jarních měsících.
   

Národní dům pak připravil na první červnový týden stejné menu, jaké měl v nabídce v červnu 1914, kdy byla budova radnice dokončena. "Tehdy se u příležitosti otevření nové radnice hrála v divadelním sále Národního domu Prodaná nevěsta a v restauraci servírovali biftek a la Wellington či mladou husičku s vinným zelím. Na obdobné menu pozve Národní dům a divadlo
návštěvníky i letos,"
podotkla Hemerková.
   

Magistrát už také objednal USB paměťové karty ve tvaru radnice, pamětní medaile, omalovánky, odznaky s logem, kovové zvonečky či publikaci ke 100 letům radnice.
   

Město loni dokončilo opravu radniční budovy, která stála celkem zhruba 75 milionů korun. Už v roce 2011 byla pro veřejnost otevřena radniční věž, jejíž rekonstrukce přišla na pět milionů korun. Ve věži vznikl prostor pro výstavy, rekonstrukce se dočkal hodinový stroj, pohon a rozvod pohybu orloje. Další čtyři miliony korun byly investovány do opravy historických prostor radnice včetně obřadní síně.
   

Radnice je dominantou centrálního náměstí T. G. Masaryka. Sídlo městského úřadu s bohatě zdobenými interiéry bylo postaveno v secesním stylu v letech 1909 až 1914 podle projektu Karla Huga Kepky. Součástí budovy je 66 metrů vysoká věž.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.