pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dřeviny v olomouckých parcích projdou obnovou. Vysazeno bude téměř dvě stě nových stromů

Především rozsáhlá obnova dřevin v městských parcích, pokračující rekonstrukce rozária i otevření veřejných toalet čeká v příštím roce areál Výstaviště Flora Olomouc. S výsadbou stromů začali zahradníci už na podzim, dohromady by měly v Bezručových, Čechových a Smetanových sadech přibýt téměř dvě stovky stromů. Novináře o tom dnes informovali zástupci výstaviště. Jeho branami dosud prošlo v letošním roce kolem šesti set tisíc návštěvníků, číslo je podle ředitele Jiřího Uhlíře srovnatelné s loňským rokem.

„Nyní zahajujeme výsadbu stromů, bude jich zhruba 140 do jara, budeme vysazovat také keře. V druhé etapě půjde o výsadbu jehličnatých dřevin. Je to velká změna, pevně věřím, že to bude i pro další generace," uvedl Uhlíř. Podle mluvčí výstaviště Michaely Novákové by mělo být v Bezručových sadech vysázeno 59 stromů, v Čechových sadech 55 listnatých stromů a 20 jehličnanů a Smetanovy sady budou osázeny 60 novými stromy.

Nové veřejné toalety

Podle ředitele patří mezi další plánované investice pro příští rok obnova jihozápadní části Smetanových sadů v duchu územní studie areálu. „Jde o obnovu prostoru kolem oranžerie včetně doplnění tohoto prostoru o veřejné toalety," řekl Uhlíř. Investiční akce podle něj ještě nejsou schváleny. Výstaviště navrhlo opravu zázemí palmového skleníku v prostorách terárií, i tam by měly vzniknout veřejné toalety. Výstaviště také počítá s opravou cest a veřejného osvětlení v západní části Smetanových sadů. Pokračovat chce také v druhé etapě obnovy rozária zahrnující veřejné osvětlení a mobiliář a v projektu obnovy prostoru památníku Rudé armády.

Výstaviště své brány návštěvníkům otevře už na začátku příštího roku při plesové sezoně, kterou 12. ledna zahájí městský bál. První akcí příštího roku v pavilonu A bude koncert světoznámého swingového orchestru Glenn Miller Orchestra 10. ledna.

Obchodní náměstkyně výstaviště Eva Fuglíčková uvedla, že Výstaviště Flora čeká v příštím roce kromě tří zásadních květinových výstav Flora Olomouc také výstava For Model, která se uskuteční v březnu. „Chystáme změny, aby návštěvníci našli novinky a inspiraci, a posunout ji chceme i z pohledu využití moderních technologií," řekla Fuglíčková. V programu je rovněž chovatelská výstava v září či v říjnu a tradiční vánoční a adventní akce na konci roku. Kromě toho je výstaviště dějištěm akcí, které nejsou v gesci Výstaviště Flora - jde například o veletrh Stavotech, Garden Food Festival, chystá se i letos dobře zapsaná národní výstava psů Floracanis. „Na začátku června se připravuje také tetovací salon," dodala obchodní náměstkyně.

Autoři | Foto Facebook Jsme z jedné planety

Štítky ČR, trh, výstavnictví, firmy, Výstaviště Flora Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.