pátek 29. března 2024 Taťána

Modernizace sirén v Olomouci bude stát méně, než bylo původně v plánu

Modernizace varovného a výstražného systému v Olomouci bude nakonec stát zhruba o šest milionů korun méně, než radnice původně předpokládala. Zatímco dřívější odhad nákladů hovořil o bezmála 67 milionech korun, po uzavření tendru je konečná hodnota zakázky zhruba 61 milionů korun. Vítěznou nabídku předložila firma Colsys z Kladna-Dubí, která má zakázku v Olomouci dokončit do října 2021.

Olomoucká radnice se rozhodla modernizovat varovný a výstražný systém ve městě kvůli tomu, že je značně zastaralý a náročný na údržbu. Na projekt magistrát získal dotaci EU 55 milionů korun. Modernizovaný systém bude obyvatele Olomouce varovat například před živelními pohromami či průmyslovými haváriemi. Do tendru byly předloženy tři nabídky, přičemž komise je vyhodnotila na podzim a v polovině prosince byla s vítěznou firmou Colsys uzavřena smlouva.

Podle primátorova náměstka Martina Majora to bude nejrozsáhlejší úprava systému varování a vyrozumění v historii Olomouce. „Stávající síť sirén sice vyhovuje z hlediska varování občanů města, ale sirény jsou již zastaralé a především srozumitelnost jakéhokoli doplňkového hlášení je velice nízká," uvedl Major.

Stávajícímu systému nejde často rozumnět

Nedostatky nynějšího varovaného systému se podle Majora projevují zejména při hlášeních o pátrání po pohřešovaných, kdy sdělovaným informacím často není rozumět.

Nynější varovný systém Olomouce je založený na kombinaci sirén a obecních rozhlasů, přičemž většina sirén pochází z let 1999 až 2006 a obecní rozhlasy ze 70. a 80. let minulého století. V Olomouci je instalováno 44 elektronických sirén a v městských částech Lošov, Radíkov, Svatý Kopeček, Droždín, Holice, Chomoutov, Topolany, Nedvězí, Slavonín a Nemilany jsou obecní rozhlasy.

Všechny městské části Olomouce postupně získají nový místní rozhlas, který podobně jako sirény umí varovat o hrozícím nebezpečí a současně jako klasický rozhlas podá podrobné informace o dalších událostech.

Systém bude ještě doplněn o nové vodočty, srážkoměry a další prvky, které pomůžou při včasném varování obyvatelstva jak před povodňovými situacemi, tak i haváriemi a přírodními živly. Nový rozhlas bude podle Majora zároveň možné využít pro informování obyvatel a návštěvníků města o plánovaných akcích.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, bezpečnost, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.