středa 24. dubna 2024 Jiří

V lyžařských areálech v Olomouckém kraji panují výborné sněhové podmínky

Dobré sněhové podmínky nabízí před víkendem lyžařské areály v Jeseníkách i v nižších polohách Olomouckého kraje. Sjezdovky pokrývá několik desítek centimetrů silná vrstva technického i přírodního sněhu, kterou v týdnu umocnilo husté sněžení. V Jeseníkách ale kvůli vydatnému sněžení platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Riziko je podle horských záchranářů značné.

Ideální podmínky pro lyžování nabízí například areál na Červenohorském sedle, jehož svahy pokrývá zhruba metr sněhu. Velmi dobré sněhové podmínky jsou také v lyžařském středisku Jonas Park v Ostružné na Jesenicku, kde je 75 až 120 centimetrů sněhu.

V plném proudu je lyžařská sezona ve Ski Aréně Karlov. Tento týden tam byla zprovozněna čtyřsedačková lanovka Roháč Express. „Ta se tak stává už čtvrtou sedačkovou lanovkou v karlovském údolí, díky čemuž se zrychlí odbavení," oznámili provozovatelé areálu.

Lyžuje se také na sjezdovkách nedaleko Olomouce. Vleky jsou v provozu v Hlubočkách i Hrubé Vodě. „Vrátila se paní zima. Napadlo zhruba deset centimetrů prachového sněhu a jsou nejlepší podmínky za poslední rok. Sjezdovky jsou perfektně zasněženy a upraveny," uvedli provozovatelé areálu v Hlubočkách. Ve středu byl zprovozněn vlek v lyžařském areálu v Kladkách u Prostějova.

Horští záchranáři v Jeseníkách zvýšili stupeň lavinového nebezpečí z prvního na třetí. Zároveň varovali turisty, běžkaře, lyžaře i snowboardisty před vstupem na lavinové svahy. „Dnes dva naši specialisté zkoumali svahy s předpokladem lavin a splazů sněhové desky. V podstatě všude se ihned po zavedení sondy vytvořily podmínky pro sesuv. To znamená, že hrozí laviny v případě jakéhokoliv pohybu v lokalitách," uvedl Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky.

Horská služba zároveň všem návštěvníkům kvůli špatnému počasí i lavinovému nebezpečí nedoporučuje vydávat se v Jeseníkách na hřebenové túry.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.