středa 17. dubna 2024 Rudolf

Záchranáři ze čtyř zemí zachraňovali podchlazeného novorozence vytaženého z kontejneru, v rámci soutěže Rallye Rejvíz

Tonoucího člověka, který se propadl na ploše zamrzlého rybníka, či podchlazeného novorozence zachraňovali včera nanečisto profesionální zdravotničtí záchranáři ze čtyř zemí na soutěži Rallye Rejvíz.

Letos poprvé se konala v zimě, záchranářské týmy si tak vyzkoušely své dovednosti a přípravu také v zimních podmínkách. Kromě Čechů si nástrahy z oboru urgentní medicíny, které mají svůj vzor ve skutečných výjezdech, vyzkoušeli také jejich kolegové ze Slovenska, Maďarska a Estonska.

Trochu se vracíme ke kořenům, ve Zlatých Horách jsme se soutěží začínali, nyní se již klání odehrává v Koutech nad Desnou na Šumpersku. Chtěli jsme soutěž zasadit také do zimních reálií. Počet soutěžících je oproti běžným ročníkům menší, máme deset posádek a nerozdělovali jsme je na kategorie. Disciplíny navíc záchranáři obcházejí pěšky, nachodí zhruba dvanáct kilometrů," řekl mluvčí závodu Jiří Pavlík. Zdravotníci si museli poradit v sedmi úlohách s dramatickými situacemi například v lyžařském areálu či na zamrzlém rybníku.

„Jednou z disciplín byla i záchrana podchlazeného miminka, kterého vytáhli bezdomovci z kontejneru. Určit museli soutěžící správně i diagnostiku u patnáctileté dívky, která zkolabovala na lanovce, či u ženy intoxikované antidepresivy," uvedl Pavlík. Soutěž pokračuje i večer, kdy si záchranáři vyzkoušejí taktiku při zásahu u nehody autobusu včetně třídění raněných. Na rozdíl od hlavní soutěže Rallye Rejvíz, která se odehrává v květnu, má zimní etapa pouze jednu kategorii, soutěžily tak mezi sebou jak posádky s lékaři, tak nelékařské týmy.

Jinak stále platí, že organizátoři a autoři soutěžních úkolů kladou důraz na opravdovost, a tak plnění úkolů vypadá přesně jako výjezd záchranky. Téměř všechny mají svůj reálný základ ve skutečných výjezdech záchranné služby, protože se někde ve světě staly a rozhodčí soutěže se inspirovali vlastní praxí," dodal mluvčí závodu. Hlavní soutěž Rallye Revíz je rozdělena do pěti kategorií. Loňského ročníku mezinárodní soutěže se zúčastnilo téměř osmdesát záchranářských tymů ze čtrnácti zemí a tří kontinentů. S nástrahami si nejlépe poradily týmy záchranářů z Česka, Slovenska a Kanady.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky záchranáři, soutěž, zdravotníci, zdraví, záchrana

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.