pátek 29. března 2024 Taťána

Šumperk si připomene řadou akcí padesát let od upálení Jana Zajíce

Výstavami, divadelním představením i pietním aktem se Šumperk chystá připomenout 50. výročí upálení Jana Zajíce, studenta zdejší průmyslové školy. Výročí připadá na pondělí 25. února, na kdy je soustředěn také hlavní program, řada akcí se však odehraje již o několik dní dříve, informovala mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková. Zajíc se upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, byl další živou pochodní po Janu Palachovi.

Na den výročí Zajícova upálení připravilo Vlastivědně muzeum exkluzivní jednodenní výstavu s názvem Ve jménu života Vašeho - Hořím! „Vystaveny budou osobní dokumenty a předměty přibližující osobnost Jana Zajíce a okolnosti jeho činu. Výstava bude přístupná zdarma od 9:00 do 16:00," uvedla mluvčí radnice.

V prostorách galerie informačního centra bude poté v 16:00 zahájena výstava Jan Zajíc - Verše. Přibližovat bude sbírku veršů Jana Zajíce s ilustracemi šumperské rodačky Míly Prokůpkové vydanou před třemi lety. Na vernisáž o hodinu později naváže divadelní představení Pochodeň č. II. „Hru ve formě scénického koncertu napsali šumperští herci a realizovali pod režijním vedením Štěpána Gajdoše, účinkují Nela Štefanová, Martin Zahálka a Kryštof Grygar v roli Jana Zajíce," uvedl ředitel šumperského divadla Matěj Kašík. Sérii akcí tento den zakončí projekce filmu Jan režiséra Iva Trajkova z roku 1991 v šumperském kině Oko.

Samotnému dni výročí budou předcházet další akce. Například městská knihovna připravuje na 21. února komponovaný pořad věnovaný Janu Zajícovi. Od 18:00 zavzpomíná na svého spolužáka Marie Jílková, následovat bude projekce dokumentárního filmu Pochodeň č. 2 - Sami proti zlu a na závěr budou z korespondence matek Jana Zajíce a Jana Palacha číst herečky Olga Kaštická a Svatava Niečová, uvedla ředitelka knihovny Kamila Šeligová.

V pátek 22. února se chystá za účasti studentů, vedení školy a představitelů města pietní akt u busty Jana Zajíce. Vytvořil ji sochař Olbram Zoubek a je umístěna na fasádě střední průmyslové školy. Zástupci školy a města se pak vydají do Zajícova rodiště Vítkova, kde bude shromáždění u jeho hrobu a večer spojený s předávání Ceny Jana Zajíce. Osobnost Jana Zajíce si chtějí v Šumperku připomínat i v dalších měsících. V létě by měla být v klášterním kostele instalována putovní výstavu s názvem Příběh Jana Zajíce z roku 2014.

Jan Zajíc se polil hořlavinou a zapálil 25. února 1969 v průchodu domu na Václavském náměstí Praze. Zraněním ještě týž den podlehl. Jeho čin byl ovlivněn událostmi kolem upálení Jana Palacha z 16. ledna téhož roku, účastnil se jeho pohřbu a připojil se i k protestní hladovce pod rampou Národního muzea.

Autoři | Foto Luděk Kovář, Wikimedia Commons [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Štítky správa, historie, pietní, Zajíc, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.