čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hoteliérům a restauratérům je zákaz kouření proti srsti

Asociace hotelů a restaurací nesouhlasí s úplným zákazem kouření v restauracích a tanečních zábavách, který dnes schválila vláda. Podle zástupců hoteliérů a restauratérů je přístup politiků k tomuto problému nekoncepční, nedávno například museli provozovatelé restaurací stavebně oddělovat kuřácké a nekuřácké prostory.

Nynější nařízení znamená znehodnocení těchto investic, řekl viceprezident asociace a zároveň ředitel hotelu Olympic Vlastislav Šos.

Asociace kritizuje i další body zákona, například vyšší sankce při odhalení podnapilých mladistvých v restauračních zařízeních či podmínku nabízet jeden nealkoholický nápoj laciněji než pivo. Tento bod budou restaurace zřejmě obcházet tím, že za nižší cenu budou nabízet kohoutkovou vodu, uvedl Šos. Dodal, že je nepochopitelné, že chce politická reprezentace diktovat podnikatelům, jaké mají stanovovat ceny.

Správné podle AHR není ani přenášení veškeré viny za nezletilé pod vlivem alkoholu na restauratéry. Pokud někdo přistihne provozovatele, že nalévá nezletilému, je postih na místě. Restauratéři ale nemohou kontrolovat, pokud někdo zletilý mladistvému alkohol pokoutně objedná, nebo pokud už nezletilý do podniku přijde pod vlivem alkoholu, doplnil Šos. Zároveň poukázal na to, že zákon neřeší, jaká hodnota alkoholu v krvi naplní podmínku osoby pod vlivem alkoholu.

Podle zákona stejné omezení jako pro tabákové výrobky mají platit pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit by si je nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu.

Zákaz nalévání alkoholu dětem a mladistvým je už v platném zákoně z roku 2005 a nový návrh ho přebírá. Podle starší normy se také nesmí kouřit ve veřejných budovách, vlacích, na nádražích a zastávkách. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musí však zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.

Zdroj: ČTK

Vadí vám zákaz kouření v takovém rozsahu?

Celkem hlasovalo110 čtenářů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.