čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jaké to je, přečkat noc venku jako bezdomovec? Už ve čtvrtek si to můžete vykoušet v areálu letního kina

Olomoučané si už v noci ze čtvrtka na pátek mohou vyzkoušet, jaké to je, strávit jednu noc jako olomoucký bezdomovec. V rámci charitativní akce Noc venku tak mohou zároveň svou účastí pomoci lidem bez domova.

Vstupné na akci totiž není finančního charakteru, ale balíček potravin v hodnotě padesáti korun. Akce se koná v Olomouci již počtvrté, v provizorních podmínkách minule přečkalo noc téměř dvacet odvážlivců.

Do akce není zapojena jen Olomouc, po celé republice mohou lidé přespat už na více jak dvaceti místech. První noc venku se uskutečnila v Ostravě v roce 2012.

"Není náhodou, že se akce koná ve druhé polovině listopadu, kdy venkovní teploty značně klesají a začíná nejtěžší období pro ty, kteří žijí na ulici," uvedla pro ČTK jedna ze spoluorganizátorek akce Eva Klimentová z olomoucké filozofické fakulty.

Cíl akce je jednoduchý – zážitkovou formou upozornit na problematiku bezdomovectví a také přímo pomoci lidem bez domova. 

"Vstupenkou na akci jsou trvanlivé potraviny, jako jsou instantní polévky, konzervy, cukr nebo čaj či hygienické potřeby v hodnotě 50 korun. Vybrané potraviny obdrží lidé bez domova prostřednictvím terénního programu a nízkoprahového denního centra střediska Samaritán Charity Olomouc," uvedla pro ČTK mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

Noc venku je i letos spjata s kulturním programem. Ten začíná v 17:00 v areálu Letního kina. O první vystoupení se postará soubor O.Li.V.Y, poté vystoupí další hudební skupiny. Účastníky Noci venku čeká také přednáška o bezdomovectví, výtvarné dílny a nakonec také samotné "přespání venku".

Loni se akce podle pořadatelů účastnilo navzdory dešti 138 lidí, zhruba sedmina z nich poté přespala pod širým nebem. Lidé na pomoc bezdomovců přinesli přes sto kilogramů trvanlivých potravin a drogistické zboží. Projekt Noci venku je inspirován obdobnou akcí, která se odehrává několik let v Británii. Podle informací na stránkách www.nocvenku.cz si mohou život bezdomovců vyzkoušet letos lidé kromě Ostravy a Olomouce například v Českých Budějovicích, Liberci či Jihlavě.

V Olomouci žije podle odborníků odhadem 600 bezdomovců. Zhruba stovka z nich zimu přečkává na ulici.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Noc venku Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.