úterý 16. dubna 2024 Irena

Podle majitele Nikase byly zakázané látky v krmivu. Troubelickou hospodářskou žaluje o náhradu škody

Přerovský okresní soud dnes otevřel spor týkající se diskvalifikace vítězného koně Nikase z loňského ročníku Velké pardubické kvůli dopingu. Majitel koně Petr Kupka podal společně s trenérem Stanislavem Popelkou a žokejem Markem Stromským žalobu na společnost Troubecká hospodářská.

Podle nich byly zakázané látky v krmivu, společnost to však popírá. Majitel koně žádá po výrobci dva miliony korun za majetkovou újmu. Zhruba čtvrt milionu požaduje trenér a 100.000 korun žokej.

Nikase kvůli dopingu letos v lednu diskvalifikovala pořádková komise Jockey Clubu ČR. Po loňském říjnovém dostihu měl kůň v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin. Poprvé v historii slavné steeplechase tak přišel nejrychlejší kůň o triumf kvůli užití dopingových látek.

Vedle vítěze Velké pardubické se žaloba týká ještě dalšího koně Čáriraye, u kterého se našly stejné zakázané látky. Kůň proto přišel o vítězství v Křišťálovém poháru.

Koně Nikase i Čáriraye trénuje Popelka, který žádnou sankci nedostal. Podle pořádkové komise totiž zakázané látky nebyly koním podány úmyslně. Žalobci tvrdí, že se do těla zvířat dostaly z krmiva, které pocházelo od Troubecké hospodářské. Svědčí o tom podle nich testované vzorky krmiva.

Zástupci společnosti to však popřeli. Testovaný vzorek krmiva podle nich nebyl standardní a neodpovídal předpisům. Uvedli, že koním bylo do stravy něco přidáno, ale z jejich krmiva to nepocházelo.

U soudu vyšlo najevo, že se strany pokoušely mimosoudně dohodnout. Společnost však podle právní zástupkyně žalobců nabídla malou finanční náhradu ve splátkách a naturální plnění v podobě bezplatného dodávání svého krmiva po dobu několika let.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Facebook Marka Stromského

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.