čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Zemřel kytarista Radim Hladík, zakladatel skupiny Blue Effect

V neděli 4. 12. ráno zemřel ve věku 69 let na následky své nemoci legendární kytarista Radim Hladík. Podlehl cystické plicní fibróze, se kterou poslední dobou bojoval. Některé z posledních koncertů odehrál s dýchacím přístrojem. Naposledy vystoupil 14. září 2016.

Radima Hladíka mnozí právem považují za jednoho z nejlepších českých kytaristů. Kariéra tohoto skvělého muzikanta je opravdu velmi bohatá a jeho tvorba se prolíná několika žánry. Začínal už v patnácti letech ve skupině Komety. 

Do širšího povědomí se však dostal až v šedesátých letech, kdy vystupoval s kapelou The Matadors. Klíčovým se pro Hladíka stal rok 1968. Za prvé u Supraphonu vychází první deska, na které můžeme Radima Hladíka slyšet – The Matadors. A za druhé Hladík stojí u vzniku skupiny Blue Effect, která se v roce 1972 nuceně přejmenovává na Modrý Efekt. 

Právě ve spojení s Blue Effectem si geniálního kytaristu budeme pamatovat nejvíce. Za zmínku ale stojí i Hladíkovo folkové působení. Vystupoval totiž společně s Jaroslavem Hutkou, kterého doprovázel na klasickou španělskou kytaru. 

Soudtrack pro dnešní den je tak jasný. Čajovna, Slunečný hrob nebo má oblíbená píseň, která je v podání Blue Effectu opravdu velmi silná – Ej padá padá rosenka. 

Autoři | Foto Photonozicka (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.