čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jak vypadá Štědrý den olomouckých bezdomovců? Díky Charitě mají bramborový salát i stromeček

Rozsvícený stromeček, řízek s bramborovým salátem, vánoční povídání s modlitbou, to vše zažijí lidé bez domova díky pracovníkům střediska Samaritán o nadcházejících Vánocích. Klienti azylového domu se na Štědrý den setkají s otcem arcibiskupem, zazpívají koledy a společně poobědvají. Pro všechny uživatele služeb, od klientů žijících v sociálních bytech a azylových domech až pro ty, kteří žijí na ulici či přežívají ve squatech nebo pod provizorními přístřešky, je připraveno celkem 350 tradičních vánoček a stejný počet vánočních balíčků s potravinovými a hygienickými potřebami.

Charita Olomouc nezapomíná na lidi bez domova, pro které je zimní období včetně blížících se vánočních svátků jedním z nejnáročnějších období v roce. „Na Štědrý den připravujeme v nízkoprahovém denním centru pro lidi bez zázemí řízek s bramborovým salátem, který se bude servírovat i s vánočním cukrovím,“ nastínila štědrovečerní přípravy koordinátorka materiálního centra Barbora Cigánková. V denním centru vypuknou přípravy těsně před Štědrým dnem, v azylovém domě už stojí stromeček, který dnešním dnem nastrojili klienti spolu se sociálními pracovníky.

Vánoční setkání klientů zahájí v denním centru P. Bohumír Vitásek, prezident Arcidiecézní charity Olomouc, který každoročně pomáhá s výdejem „štědrovečerního menu“. Charita přichystala pro klienty také dárky, a to v podobě vánočních tašek, které budou obsahovat potraviny a hygienické potřeby. Chybět nebude ani klasická vánočka. Charita jich objednala 350 kusů. I na Boží hod se klienti mohou těšit na zpestření jídelníčku, namísto obvyklé polévky se bude podávat teplý kabanos s hořčicí a chlebem.

Tradiční štědrovečerní setkání arcibiskupa Jana Graubnera s klienty azylového domu proběhne v Charitě Olomouc v odpoledních hodinách. Na programu je společné posezení s vánočním povídáním a zpěvem koled. Vánoční svátky, které jsou neodmyslitelně spjaté s teplem domova, násobí samotu těch, kteří se ocitli bez zázemí. „Našim klientům bychom rádi nabídli alespoň zlomek domácí pohody a tepla tak, aby se to co nejvíce přiblížili tomu, co jim chybí, a to je zázemí, rodina a pocit ‚něčí blízkosti‘,“ přiblížila Barbora Cigánková.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.