čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Začátek nového roku bude mrazivý, bude sněžit i v nižších polohách

Příští týden má sněžit na horách i v nižších polohách. Druhý a třetí týden v lednu se výrazně ochladí, meteorologové předvídají i delší období celodenních mrazů. Srážek bude ve druhé polovině měsíce méně. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Po teplotně průměrném prosinci nás čeká leden jako celek teplotně mírně podprůměrný," konstatovali meteorologové.

Nacházející první týden roku 2017 se budou teploty přes den pohybovat zpočátku kolem nuly nebo těsně pod bodem mrazu. Předpověď hlásí sněhové přeháňky na celém území, na horách i trvalejší a vydatnější sněžení. O víkendu se oteplí, sněhové přeháňky se změní na smíšené či dešťové. V sobotu mohou teploty stoupnout až na šest stupňů nad nulou.

Další lednové týdny přinesou ochlazení. "Druhý a třetí týden předpokládáme teplotně podprůměrné, v nich lze očekávat i delší období celodenních mrazů. Čtvrtý lednový týden by podle současných předpokladů měl být opět průměrný," uvádí prognóza ČHMÚ.

Srážkově má být leden průměrný, nejvíce srážek by mělo spadnout v prvním týdnu, méně pak ve druhé polovině měsíce. "Většinu srážek předpokládáme ve sněhu, a to nejen na horách, ale i v nižších polohách," uvedli meteorologové.

Průměrná teplota v období od 2. do 29. ledna je minus 1,6 stupně. Nechladněji bylo touto dobou v roce 1985, kdy meteorologové naměřili v průměru minus 8,4 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo v roce 2007 s průměrnou teplotou plus 3,8 stupně.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.