pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucké Horní náměstí zdobí les z použitých vánočních stromků

Centrum Olomouce zdobí netradiční les, který vznikl z vyřazených vánočních stromků. Desítky smrčků, borovic i jedliček, které byly přes Vánoce ozdobou obývacích pokojů zdejších obyvatel, se staly zhruba na týden součástí uměleckého projektu s názvem Druhá šance Michaely Klakurkové a Jana Žaloudka.

Netradiční akci ve veřejném prostoru pořádají již od roku 2010, dosud se však odehrávala pouze v Praze nebo v zahraničí.

Vánoční stromky, které by jinak skončily u kontejnerů, přinášeli pořadatelům akce samotní obyvatelé. Se zájmem jsou organizátoři spokojeni. "V tuto chvíli jich máme zhruba 70, ale další stromky lidé ještě přinášejí. Stromky budou v městském lese vystaveny do pondělí 23. ledna," řekla dnes spolupořadatelka akce Marcela Straková.

V netypickém městském lese, který vyrostl přímo na Horním náměstí před radnicí, se mohou lidé mezi stromky také procházet. "Je to umělecká recyklace vánočních stromků, lidé se mohou sami rozhodnout, zda jej vyhodí nebo umístí do městského lesa a tím jim vlastně prodlouží životnost. Tady jsou stromky spolu v lese, do kterého se tedy zase symbolicky vracejí, každý je přitom jiný. Převažují především smrčky, nechybějí však ani jedle a borovice," doplnila Straková.

Koncept lesa Druhé šance, symbolického navrácení "použitých" vánočních stromků do původního lesního společenstva, vznikl v roce 2010 v Praze. Jeho premiéra ve formě umělecké instalace Michaely Klakurkové a Jana Žaloudka a kolektivu spolupracovníků se konala v parku na Kampě. Později se projekt představil i za hranicemi země, mezi vyřazenými vánočními stromky se mohli procházet lidé v Bukurešti, v Bristolu a v Berlíně. Mimo Prahu se projekt v České republice objevil v jiném městě vůbec poprvé. Pořadatelé podle svých slov chtěli projekt zkusit také na regionální úrovni.

Čtěte více:

Autoři | Foto čtenář Jirka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.