sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká zoo reaguje na výskyt ptačí chřipky, ptactvo přemístila do uzavřených prostor

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce kvůli hrozbě ptačí chřipky přemístila většinu chovaných ptáků z volných výběhů do uzavřených prostor. Někteří ptáci zůstanou pouze ve venkovní obří voliéře, kde jejich odchyt problematický, řekla v pondělí mluvčí svatokopecké zoo Karla Břečková.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po téměř deseti letech na začátku ledna. V okolí dosavadních ohnisek, hlavně na jihu Moravy, byly utraceny tisíce kusů drůbeže. Veterináři nemoc potvrdili také u volně žijící labutě v Olomouci.

"Maximální možné množství ptáků, kteří nebyli v rámci zazimování umístěni do uzavřených prostor, zoo zabezpečila tak, aby co nejvíce zamezila jejich možnému kontaktu s volně žijícím ptactvem," uvedla Břečková.

Do uzavřených voliér bylo z volných výběhů přemístěno osm jeřábů a 16 kusů vodní drůbeže. Pštrosy nandu chovatelé přestěhovali do částečně zastřešeného výběhu a ptáky emu hnědé do uzavřené ubikace. Nezastřešené malé voliéry pracovníci zoo částečně zakryli fólií, aby zabránili případné kontaminaci krmiva trusem volně žijícího ptactva.

Plameňáci budou nyní venku pobíhat vždy jen krátce, aby pracovníci mohli uklidit jejich voliéry. "Do obří voliéry, kde jsou ptáci bez možnosti jejich bezpečného odchytu, budou v nejbližších dnech umístěny do prostoru krmiště provizorní stříšky zabraňující případné kontaminaci krmiva," podotkla Břečková.

Státní veterinární správa podle Břečkové už tato preventivní opatření v zoo schválila a nařídila odstranit některé drobné nedostatky. V případech, kdy nelze situaci bezezbytku vyřešit, žádá zoologická zahrada o udělení výjimky. "Jedná se o volavky popelavé a čápa černého v obří voliéře, kde je nelze bezpečně odchytit. A také o pávy korunkaté pohybující se volně v centrálním prostoru zahrady," dodala Břečková.

Olomoucká zoo chová zhruba 370 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku je dlouhodobě nejvyhledávanějším turistickým cílem v Olomouckém kraji. Předloni ale její návštěvnost kvůli nepříznivému počasí klesla. Branami zoo v roce 2015 prošlo 325.733 návštěvníků, meziročně o 31.176 méně. Loňská návštěvnost zatím nebyla zveřejněna.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.