čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomouc má nový portál s názvem Chodím Olomoucí, můžete skrze něj říct, co vás ve městě trápí

Olomoučané mohou upozornit vedení města na problémy, které zjistí při svých cestách po krajském městě, prostřednictvím nového portálu s názvem Chodím Olomoucí. Zasílat a nahrávat zde mohou například podněty ohledně špatných chodníků, problematických přechodů pro chodce nebo špatného parkování. Portál provozuje Univerzita Palackého, informovala její mluvčí Gabriela Sýkorová Dvorníková.

"Chceme zjednodušit komunikaci mezi občany a těmi, kdo je zastupují a zodpovídají za kvalitu života ve městě. Záleží nám na tom, aby se občané zapojili do veřejného dění. Oni budou těmi, kteří upozorní na problematické oblasti dopravy ve městě. Následně budou moci sledovat, jak bylo s jejich podněty naloženo," uvedl vedoucí katedry psychologie filozofické fakulty Matúš Šucha.

Provozovatelé portálu www.chodimolomouci.cz se inspirovali podobnou iniciativou v Praze a počítají například také s tipy, které mají pomoci lepšímu fungování hromadné dopravy. Portál eviduje i záznamy o bezohledné a rychlé jízdě aut v určité lokalitě a zajímá se o funkčnost bezbariérových přístupů.

Na portál může vložit příspěvek kdokoli, stačí anonymně nahrát do systému fotografii místa s adresou a krátkým popisem problému. Portál nahlášené podněty zobrazí a jeho správci je zároveň zašlou magistrátu. "Lidé tak mohou sledovat, jaká místa jsou pro chodce nejsložitější a jak jejich problematičnost magistrát a další zodpovědné instituce následně řeší," vysvětlil Šucha. Lidé na web nedávno zařadili například upozornění na nebezpečný přechod v Krapkově ulici či problém týkající se rychlosti aut v pěší zóně v Denisově ulici.

Vedení olomoucké radnice iniciativu vítá. "Nový portál doplňuje možnosti, které už delší dobu existují, například dobře fungující a velmi jednoduchý formulář na stránkách technických služeb, kde lidé mohou oznamovat různé poruchy a problémy. Podněty, které se na novém portálu objeví, se budeme zabývat," uvedl primátorův náměstek Aleš Jakubec.

Olomoucká univerzita provozuje portál Chodím Olomoucí se souhlasem a podporou spolku Pražské matky, který vyvinul portál Chodci sobě v Praze. Ten vznikl v roce 2012 a má za sebou skoro 400 vyřešených nejrůznějších podnětů, včetně rekonstrukcí nebezpečných křižovatek či tramvajových zastávek.

Čtěte více:

Autoři | Foto www.chodimolomouci.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.