čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V olomoucké zoo se narodila dvě mláďata baribalů

Pár medvědů baribalů v olomoucké zoologické zahradě přivedl na svět dvě mláďata. Narodila se již na začátku ledna, chovatelé však dosud neznali nejen jejich počet ani pohlaví. Nyní zjistili, že jde o samička a samičku, oba dobře prospívají, řekla ve středu mluvčí zoo Karla Břečková. Jde o první přírůstek medvědů baribalů v této zoo. Rodiče medvíďat jsou mediálně známí, zahráli si v cyklu detektivních příběhů Detektivové od Nejsvětější trojice.

Mláďata se v zoo na Svatém Kopečku narodila 4. ledna. "Medvíďatům se daří dobře, jsou dvě, sameček a samička. Momentálně váží necelá dvě kila, což je krásný přírůstek. Nevíme sice jaká byla konkrétně jejich porodní hmotnost, ale obvykle mívají mláďata tohoto druhu při narození 200 až 400 gramů, je tedy patrné, že krásně prospívají," uvedla mluvčí zoo.

Medvíďata své první týdny na světě tráví v kotci se svou matkou Tracy, která vzhledem k zimnímu období stále pospává. "Tento stav bude trvat ještě několik měsíců. Jejich rušení by mohlo mít nepříznivé dopady, proto je i přítomnost ošetřovatelky stále omezena na minimum," uvedla Břečková.

Mláďata baribalů jsou prvními letošními přírůstky olomoucké zoo a zároveň prvními potomky mladého páru. Jejich otce získala zoo v roce 2012 ze soukromého zařízení v Belgii, o rok později byla k němu pořízena samička Tracy, která se narodila v roce 2012 v místě jejich přirozeného výskytu v Severní Americe. Pár medvědů má za sebou filmovou kariéru, ocitli se v záběrech detektivního cyklu, kde právě medvědi hráli jednu ze stěžejních rolí. Filmový štáb České televize v čele s režisérem Janem Hřebejkem, který sérii natáčel, se v roce 2015 stal jejich adoptivními rodiči.

Čtěte více:

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.