čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Václav Morávek padl před 75 lety. Na jeho počest odhalili v Šemberově ulici pamětní desku

Brigádní generál Václav Morávek má od čtvrtka v Olomouci pamětní desku, která bude připomínat jeho vazby k tomuto městu. Zástupci Československé obce legionářské ji dnes odhalili na domě v Šemberově ulici, kde tento nejmladší člen legendární odbojové trojice přezdívané gestapem Tři králové žil. Muž pezdívaný Pobožný pistolník padl před 75 lety. Výročí připadá na 21. března.

Jde o bydliště brigádního generála Morávka v době, kdy v Olomouci strávil část své profesionální kariéry u dělostřeleckého vojska. Málo se o tom ví, že tato osobnost druhého odboje trávila profesionální kariéru právě v Olomouci," řekl Tomáš Brenza z Československé legionářské obce Olomouc.

Účastník odboje, brigádní generál in memoriam Václav Morávek, byl nejmladším členem legendární odbojové trojice Mašín, Balabán, Morávek, která působila na území Protektorátu v letech 1939 až 1942. Narodil se v roce 1904 v Kolíně. V říjnu 1923 nastoupil na Vojenskou akademii v Hranicích, kterou ukončil v hodnosti poručíka dělostřelectva v srpnu 1925. Poté byl odvelen do Olomouce, kde absolvoval dělostřelecký kurz. Znovu pak nastoupil k dělostřeleckému pluku v Olomouci, kde sloužil v různých funkcích až do roku 1931. Odešel do Pardubic, ale později se do Olomouce vrátil a sloužil zde v různých funkcích až do okupace Čech a Moravy. Vojenskou službu ukončil v hodnosti štábního kapitána.

Morávek se po německé okupaci společně s dalšími bývalými důstojníky československé armády podílel na budování krajské organizace Obrany národa. Na podzim roku 1938 se v Praze seznámil s Josefem Balabánem a Josefem Mašínem, s nimiž vytvořil zpravodajsko-diverzní skupinu, později známou jako Tři králové. „Skupina shromažďovala řadu informací ze všech sfér života protektorátu, které vyhodnocovala a odesílala do zahraničí. Na jaře 1940 byl nucen přejít do ilegality, neboť se mu na stopu dostalo gestapo," uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Morávek byl vynikající střelec, všude s sebou nosil dvě pistole, a zároveň byl hluboce věřící. I proto byl přezdíván Pobožný pistolník. Z trojice odbojářů vydržel na svobodě nejdéle. Padl 21. března 1942 v Praze poblíž Prašného mostu při přestřelce s agenty gestapa. Do hodnosti brigádního generála byl povýšen roku 2005.

Na osobnosti novodobého odboje podle Brenzy příliš odkazů není. „To byl také náš motiv. Chtěli jsme připomenout lidem, že tato osobnost má kořeny i v tomto městě," doplnil Brenza. Pamětní desku či pomník má Morávek například v Kolíně i na Prašném mostě v Praze.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.