pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký kraj zjišťuje zájem o kotlíkové dotace. Na webových stránkách spustil anketu

Od dnešního dne Olomoucký kraj spouští na svých stránkách anketní formulář, díky kterému zjistí, zda budou mít obyvatelé zájem o druhou vlnu kotlíkových dotací.

Jsem přesvědčen, že také o druhé kolo kotlíkových dotací bude v Olomouckém kraji zájem. Anketa nám napoví, jak velký nápor žadatelů můžeme očekávat,“ řekl Pavel Šoltys, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Vyhlášení v pořadí druhého dotačního programu takzvaných kotlíkových dotací předpokládá Olomoucký kraj nejdříve na podzim letošního roku. Peníze do regionu poputují z Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020, a to v návaznosti na výzvu, kterou 16. března 2017 vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí.

Finanční podpora bude zaměřena na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech na území celého Olomouckého kraje. Peníze bude možné poskytnout na pořízení tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle i kotle na pevná paliva. Podporu však už není možné poskytnout na kotel na uhlí a kombinovaný kotel s ručním přikládáním“ uvedl náměstek Šoltys.

Na výměnu starého kotle na pevná paliva rozdělí hejtmanství částku 162,2 milionů korun. Příjemce dotace může dostat na pořízení jednoho kotle/tepelného čerpadla až 120 000 korun. Výše dotace bude záviset na typu nového zdroje vytápění. V případě, že bude výměna kotle realizována v prioritní obci, podpora se navýší o částku 7 500 Kč.

V rámci druhého dotačního programu bude zrušena povinnost provést mikro energetické opatření jako součást výměny zdroje vytápění. Dotace současně nebude poskytována na solární termické soustavy (samostatně ani jako součást výměny kotle na pevná paliva). Nadále bude platit zpětná uznatelnost výdajů, a to na výměny zdrojů vytápění realizovaných po 15. červenci 2015.

Ministerstvo životního prostředí rozdělí krajům v rámci druhé vlny kotlíkových dotací 3,4 miliardy korun. O peníze pro své obyvatele mohou kraje žádat do 28. dubna letošního roku. V Olomouckém kraji by měla být do konce roku 2019 podpořena výměna minimálně 1 793 neekologických kotlů na pevná paliva.

Odkaz na anketní formulář najdete zde.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto www.kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.