úterý 16. dubna 2024 Irena

Nedaleko Šantovky se bude stavět rezidence s 240 byty

Více než dvě stovky bytů budou v nových domech, které nedaleko historického centra Olomouce postupně postaví developerská skupina SMC Development. Bytové domy budou součástí nové městské čtvrti Šantovka, v níž už bylo vybudováno stejnojmenné nákupní centrum.

Stavba bytů začne v závěru letošního roku a celkem bude stát zhruba miliardu korun, řekl novinářům jednatel společnosti Rezidence Šantovka Luděk Schmidt.

Postaveno má být celkem 12 pětipodlažních bytových domů. "V první fázi bude možné vybírat mezi 136 bytovými jednotkami z celkových 240. V nabídce budou byty s podlahovou plochou od 32 metrů čtverečních až po velkorysých 145 metrů čtverečních," uvedl Schmidt. První etapa stavby bytových domů má být dokončena na začátku roku 2019. Nejlevnější byty podle Schmidta přijdou včetně DPH na 1,8 milionu korun.

Nabídka nových bytů se v Olomouci, kde developerské společnosti staví několik projektů, výrazně zvyšuje. Podle realitních makléřů přibývá lidí, kteří investují do bytů a pak je pronajímají například studentům. Nový impulz dá bytové výstavbě v Olomouci plán společnosti Sochorova stavební, která na místě bývalých kasáren v centru Olomouce plánuje postavit více než 300 bytů. Domy budou stát nedaleko nákupního centra Šantovka. V Olomouc-Neředíně je pak připravována stavba 40 domů s 336 byty.

Podle jednatele Rezidence Šantovka Richarda Morávka má projekt Šantovka Living velkou šanci uspět v konkurenci ostatních podnikatelských záměrů. "Jsme o tom naprosto přesvědčeni. Bude to (byty Šantovka Living) samozřejmě patřit k těm dražším projektů, nicméně absolutně se neobáváme toho, že bychom měli mít nějaký problém s prodejem bytů. Jsou to byty v centru Olomouce, kde téměř žádná nabídka není," řekl Morávek.

Skupina SMC Development při prodeji bytů spoléhá právě i na jejich umístění nedaleko historického centra města. Nové byty budou postaveny na pozemcích zkrachovalého podniku Milo, jehož výrobní a administrativní budovy byly již dříve srovnány se zemí. "Místo bylo pro řadu obyvatel Olomouce po desítky let skryté. Je obklopeno vodou a je odtud blízko do parků i centra Olomouce. Je to skrytá perla v centru města," uvedl Morávek.

Součástí nové rezidenční čtvrti Šantovka Living budou předzahrádky, společné zahrady i centrální park s vodními prvky. Obyvatelé budou mít k dispozici také dětské hřiště, venkovní tělocvičnu či dřevená mola podél vodních toků. Podle Morávka by o tyto byty mohly mít zájem i rodiny, které nyní bydlí v nových domech nedaleko Olomouce.

Projekt městské čtvrti Šantovka má stát deset miliard korun. Zatím bylo postaveno obchodní centrum Galerie Šantovka, ve kterém jsou dvě stovky obchodů. V nové čtvrti investor chystá i stavbu kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower. Podle některých odborníků může poškodit panorama historického centra. Morávek má opačný názor a tvrdí, že podobné obavy nejsou na místě. Investor zatím nemá pro Šantovku Tower všechna povolení. "Na projektu pořád pracujeme," uvedl Morávek.

Čtěte více:

Autoři | Foto STOPRO Architects

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.