pátek 29. března 2024 Taťána

Lidé chtějí ve veřejné dopravě využívat platební karty, ukazuje studie

Veřejná doprava. Oblast, do které se dříve jen těžko zapracovávaly inovace. Teď se zdá, že se situace obrací k lepšímu. Alespoň co se týká placení jízdného bezkontaktními kartami. Na základě studie společnosti Mastercard má v tomto ohledu Česká republika obrovský růstový potenciál. Podle statistických údajů je v zemi vydáno 11,3 milionu platebních karet, více než čtyři pětiny jsou již v současné době bezkontaktní.

Právě její jednoduchost používání je pro česká města výzvou, aby bezkontaktní placení jízdného ve veřejné dopravě nabídla lidem. „Bezkontaktní karty jsou oblíbené pro rychlost, která je v dopravě klíčová. Tři čtvrtiny lidí tvrdí, že by v dopravě platbu kartou uvítali. Je tedy otázka, jak vytvořit systém, který je přátelský pro cestující, respektuje lokální specifika a zároveň levný. Platební karty splňují všechna kritéria,“ uvádí Petr Zlámalík ze společnosti Mastercard.

Jakým způsobem lze takovou platební kartu zapracovat do odbavovacího systému dopravce? Snazší variantou je při nástupu do dopravního prostředku zvolit požadované jízdné a bezkontaktní kartou za něj zaplatit. Z komplexnějšího hlediska ale lze využít platební kartu jako časový kupon. Takovou informaci pozná revizor na čtecím zařízení podobně, jako když její majitel nakupuje kdekoliv v obchodě.

Možnost platby kartou ve veřejné dopravě vnímá jako výhodu 76 procent pasažérů, ale pouze 18 procent cestujících si platbu kartou během přepravy skutečně vyzkoušelo. Přitom využití platebních karet při placení přináší řadu výhod pro dopravce, samosprávy nebo cestující. Jde o bezpečnější a spolehlivější metodu než hotovostní operace, která nese všechny potřebné informace, čímž roste i kvalita odbavení.

„Samosprávy mají možnost prezentovat občanům placení kartou v městské nebo meziměstské dopravě jako součást konceptu smart citites. Obyvatelé tak jsou motivováni používat platební karty i pro další služby související s životem v obci nebo městě,“ říká šéf obchodu a rozvoje Mastercard Martin Dolejš.

S využíváním platebních karet v oblasti veřejné dopravy se začalo před třemi lety. Jednorázové jízdenky lze již zakoupit kromě Prahy i v Plzni, Liberci, Ostravě nebo na Olomoucku. Tři jízdenkové automaty, u kterých lze platit bezkontaktní kartou, mají i České Budějovice. Časové kupony fungují na Olomoucku, v Děčíně, Brně a Středočeském kraji u dopravce Arriva. „Nicméně největší výzvou je spuštění mobilní aplikace pro nákup jízdenek,“ poukazuje Petr Zlámalík.

Společnost Mastercard přenesla systém bezkontaktních platebních karet i do sektoru školství a vzdělávání. Pilotní projekt odstartuje v září, kdy žáci 6. základní školy v Kolíně obdrží platební klíčenky. Díky nim budou moci vstoupit do areálu školy, zaplatit si oběd v jídelně, stanou se čtenářským průkazem do knihovny nebo časovou jízdenkou do městské hromadné dopravy. Kontrolu nad utracenými penězi budou mít rodiče z domova. „Bude sloužit jako nástroj pro výchovu lepší správy peněz dětí. Rodiče na ní mohou nastavit denní a měsíční limity na útratu,“ dodává manažerka rozvoje obchodu v Mastercard Zuzana Weissová.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.