pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Česká národní banka vydala minci s hradem Bouzovem. Na ražbu použila přes sto šedesát kilo zlata

Silueta romantického hradu Bouzova zdobí zlatou minci, kterou dnes vydala Česká národní banka (ČNB). Mince má nominální hodnotu 5000 korun a v novém desetidílném cyklu zlatých mincí Hrady ČR je třetí v pořadí. Vydáno bude 3000 mincí v běžném a 7400 mincí ve špičkovém provedení. Na ražbu mincí bylo použito 162 kilogramů zlata, uvedl při představení mince přímo na Bouzově ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB Josef Ducháček.

Do soutěže na minci věnovanou Bouzovu se přihlásilo 21 výtvarníků, kteří předložili 36 modelů. Autorem vítězného návrhu je přední český medailér Josef Oplištil. Na lícní straně mince o průměru 28 milimetrů a hmotnosti 15,55 gramu je detail hradní zdi s arkádou. Pod oblouky jsou zavěšeny prapory s heraldickými zvířaty z velkého státního znaku. Na rubové straně mince je zobrazen hrad Bouzov.

„Díky svému jedinečnému romantickému stylu patří Bouzov k nejkrásnějším hradům ČR a také k našim nejnavštěvovanějším památkám," uvedl člen bankovní rady Vojtěch Benda. Prodej zlaté mince s motivem hradu Bouzova byl zahájen dnes. Benda upozornil, že nominální hodnota 5000 korun není prodejní cenou, která zohledňuje i aktuální cenu zlata a náklady na výrobu. Minci tak bude možné pořídit zhruba za 17.000 korun.

ČNB plánuje, že mince s motivy deseti hradů bude postupně vydávat až do roku 2020. Každý rok představí jeden na jaře a jeden na podzim. Zatím centrální banka vydala hrady Kost a Bezděz. „Věřím, že ztvárnění hradu Bouzova na minci přispěje k trvalému odkazu této mimořádně krásné a významné památky," podotkl dnes guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podle bouzovské kastelánky Zuzany Šulcové je pro hrad velká pocta, že jeho silueta zdobí zlatou minci ČNB. „V letošním roce hrad Bouzov oslavuje 700 let od první písemné zmínky o majiteli Bouzova, a proto je pro nás v tomto roce velmi důležité, že zrovna my jsme byli vybráni na emisi zlaté mince. Udělalo nám to velikou radost," řekla novinářům Šulcová. Zlatá mince ČNB bude k vidění na chystané výstavě, kterou správa hradu připravuje u příležitosti 700. výročí první písemné zmínky.

Bouzov je jednou z nejnavštěvovanějších moravských památek, ročně ho navštíví zhruba 100.000 lidí. Bouzov si často vybírají také filmaři. Hrad byl založen na počátku 14. století. Na konci 17. století její získal Řád německých rytířů (od roku 1929 Německý řád). V držení řádu zůstal hrad do října 1938, kdy ho nacisté zkonfiskovali a s dalším řádovým vlastnictvím předali do německé správy. Hrad získal šéf SS Heinrich Himmler, v době okupace byl Bouzov sídlem přepadového oddílu SS. Po válce byl Bouzov konfiskován a od roku 1945 je majetkem státu.

O hrad Bouzov od roku 1998 usiluje Německý řád. Olomoucký krajský soud ale letos na jaře v odvolacím řízení potvrdil zamítnutí žaloby Německého řádu. Žaloba na Národní památkový ústav, který hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, není podle soudu důvodná.

Čtěte více:

Autoři | Foto ČNB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.