sobota 20. dubna 2024 Marcela

Fakultní nemocnice v Olomouci nakoupila téměř tisíc kusů nové infuzní techniky

Radikální obměnu infuzní techniky zahájila na přelomu roku Fakultní nemocnici Olomouc, seznam specializovaného vybavení čítá bezmála 1000 položek. Novými lineárními dávkovači, infuzními pumpami, dokovacími stanicemi pro jejich umístění a dalším příslušenstvím bude postupně vybaveno deset klinik a oddělení. Sofistikovaná technika pro velmi přesné a především bezpečné dávkování léků, výživy a dalších látek podávaných přímo do žíly slouží pacientům hospitalizovaným zejména na jednotkách intenzivní péče, ale i na standardních lůžkách. Moderní přístrojové vybavení pořídila nemocnice za bezmála 30 milionů korun.

„Jde o generační obměnu, která pomůže nahradit dosluhující infuzní techniku. Nové vybavení míří nejen k pacientům ve vážném stavu hospitalizovaným na jednotkách intenzivní péče, ale rovněž na standardní lůžková oddělení a do ambulancí, do nichž pacienti docházejí na infuzní terapie z domova. Příkladem jsou ambulantně podávané chemoterapie na denním stacionáři onkologické kliniky nebo ambulantně podávaná biologická léčba na druhé interní klinice,“ popsala Andrea Drobiličová, hlavní sestra FN Olomouc. Předností moderní techniky je podle jejích slov především maximální bezpečnost pro pacienta. „Při nestandardním průběhu terapie nebo jakémkoliv problému je personál automaticky upozorněn zvukovým alarmem a světelnou signalizací. Ovládání je jednoduché, intuitivní, sestry tedy tráví minimum času nastavováním přístrojů a mohou se plně věnovat pacientům samotným,“ shrnula Andrea Drobiličová.

Nový typ infuzních pump je vhodný pro různé typy zdravotní péče, umožňuje široké využití v léčbě dospělých i dětských pacientů od intenzivní péče, přes zákrokové sály až po ambulantní provoz. Míra využití lineárních dávkovačů podle hlavní sestry v nemocnicích stoupá. „Umožňují podávání více lékových skupin, jako jsou antibiotika, sedativa, látky na ředění krve nebo analgetika ve vyšších koncentracích a s maximální přesností. U těchto látek je výhodnější podávat je z injekčních stříkaček dávkovačů, s vysokou citlivostí a kontinuálně,“ vysvětlila Andrea Drobiličová. U lůžka jednoho pacienta se pak může vyskytovat několik takových dávkovačů i infuzních pump. Pumpy se používají na rozdíl od lineárních dávkovačů pro dodávání velkých objemů roztoků obsahujících jak léky, tak nosný roztok, který slouží k doplňování tekutin či živin do organismu. Všechna užívaná infuzní technika je přehledně uspořádána v mobilní infuzní stanici a působí dojmem skříňky s jednotlivými šuplíky, kterých může být až osm nad sebou.

Do června letošního roku FN Olomouc postupně nainstaluje na deset klinik 518 nových lineárních dávkovačů, 346 infuzních pump, 97 stanic pro jejich umístění a další příslušenství. Přístroje budou rozděleny k vybavení 164 lůžek. V současné době už je na pracovištích nainstalováno 70 procent nových pump a dávkovačů a pacienti už je využívají. Nemocnice do generační obměny infuzní techniky investuje celkem 29,8 milionu korun z vlastních zdrojů.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.