středa 24. dubna 2024 Jiří

Přerovská radnice určila ulice, ve kterých noví obyvatelé nedostanou doplatek na bydlení

V ulicích Přerova, jež vedení města považuje za nejproblémovější, nedostanou noví obyvatelé od úřadu práce doplatky na bydlení. Ode dneška totiž platí městská vyhláška, která tyto ulice zařadila na seznam takzvaných oblastí se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, což umožňuje novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. V Přerově jde o šest ulic, kde je několik ubytoven. Město se tímto krokem snaží docílit toho, aby se tamní sociální situace nezhoršovala.

Přerov je podle dostupných informací druhým městem v kraji, které novely vyhlášky využilo. Uvedené možnosti využívají i další města a obce v ČR. Takový postup má ale i své kritiky, podle nichž nepřispívá ke zmírnění chudoby a negativních sociálních jevů, ale naopak je prohlubuje.

Opatření se týká ulic Dluhonská, Husova, Kojetínská, Škodova, Tovačovská a Tovární. V této oblasti se nachází devět sociálních ubytoven, zhruba 150 sociálních bytů ve vlastnictví města a další byty v soukromém vlastnictví. Praxe bude taková, že ode dneška už Úřad práce nepřizná novým žadatelům doplatek na bydlení na byt či ubytovací zařízení, které se nachází na těchto adresách," uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil.

Město o opatření požádalo loni v říjnu, návrh musely posoudit další instituce, jako je orgán sociálně právní ochrany dětí a policie. „Radní argumentovali především tím, že chtějí zamezit tomu, aby se do Přerova stahovali lidé takzvaně sociálně vyloučení. Zároveň chtěli dát stopku i obchodníkům s chudobou, pro které byly ubytovny výnosným byznysem, stejně jako spekulantům, kteří skoupili byty a následně je pronajímali lidem žijícím ze sociálních dávek," uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Nájemníků, kteří ve vyjmenovaných ulicích už bydlí, se nové opatření nedotkne.

V Přerově je 18 sociálních ubytoven. Město se snaží jejich počet regulovat. V současné době vyklízí ubytovnu Chemik na Velkých Novosadech, objekt plánuje město zbourat. Ze stejného důvodu již předloni koupilo za 40,5 milionu korun hotelový dům Strojař, který stojí v centru. I v tomto případě hrozilo, že by panelový dům mohla koupit společnost pro ubytovací byznys. Využití domu radnice zatím nemá.

V Olomouckém kraji novely zákona o pomoci v hmotné nouzi využila také obec Stražisko u Prostějova. Vyhláška se vztahuje na jeden objekt, kde je ubytovna. Vyhláška podle tamního starosty Jaroslava Krönera platí od Nového roku. „Jde o soukromou ubytovnu, důvodem byla zvýšená kriminalita a zásahy policie. Z hlediska obce se ale nic nezměnilo. V ubytovně jsou stále zhruba čtyři desítky lidí, změnil se akorát majitel ubytovny. Jsou to zubaté zákony," řekl starosta Stražiska.

Využívat novely začínají i jiná města v republice. Stejný postup zvolil například v Ústeckém kraji Děčín, Jirkov a Most. Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi je platná od června loňského roku.

Autoři | Foto By palickap (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.