úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Lyžaři a běžkaři můžou o víkendu stále vyrazit na Ovčárnu, sněhu je dost

Více než metru sněhu stále leží v nejvyšších partiích Jeseníků. O víkendu si lidé mohou na Ovčárně zalyžovat na sjezdovkách, upravené jsou stále i stopy pro běžkaře. Horská služba očekává i větší návštěvnost, protože v ostatních jesenických lyžařských areálech už byl ukončen provoz. O spuštění vleků na víkend se ještě rozhoduje na Červenohorském sedle. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

„Běžecké tratě se od 1300 metrů nahoru stále upravují. Sníh už je pomalejší, je to přetavená forma sněhu, takže to lyžování není takové, jaké bylo, ale stále je dobré. Sněhová pokrývka je ve 1300 metrech celkem 120 centimetrů sněhu, na sjezdovkách je narolbováno až dva metry sněhu. Počasí nám přeje. Návštěvnost je už slabší, ale na víkend se očekává, že by se to mělo vrátit," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Na horách je stále v provozu středisko Ovčárna ležící v národní přírodní rezervaci v nadmořské výšce 1440 metrů. Přírodního sněhu zde leží dostatek, od ochranářů však má areál kvůli své poloze povolen provoz jen do konce dubna. Podle informací ze stránek areálu je přes týden otevřena sjezdovka A, C a Velký Václavák, od pátku po celý víkend by se měla otevřít také sjezdovka B1 a B2. Lyžařský areál Praděd nazývaný Moravským ledovcem slibuje podle provozovatelů lyžování na přírodním sněhu a bez čekání u vleků. „Denně máme upravované sjezdovky," stojí na stránkách střediska.

Zástupci areálu na Červenohorském sedle, který je od úterý přes týden uzavřen, zprovoznění střediska na víkend ještě zvažují. Pokud to příroda dovolí, tak by si zde lyžaři mohli naposledy zalyžovat ještě nadcházející víkend. „Rolbař zkusí odpoledne rolbovat, uvidíme, jak bude sjezdovka vypadat. Rozhodneme se dnes odpoledne," řekl dnes vedoucí areálu Martin Dubský.

Ostatní lyžařská střediska v Jeseníkách ukončila provoz tento týden v pondělí nebo i dříve. Pomalu se chystají na letní provoz. Podle informací jesenické horské služby leží na hřebeni hor v průměru půl metru sněhu. V lavinových katastrech leží více než dva metry. Další měření plánují horští záchranáři před víkendem, na základě čehož mohou lavinový stupeň upravit.

Foto By Pudelek (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.