čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoučtí vědci budou pomáhat při záchraně uměleckých děl

V Olomouci spojili své síly vědci z různých oborů Univerzity Palackého, aby pomohli při analýze a záchraně uměleckých památek. V rámci projektu s názvem Arteca vznikne na akademické půdě třicetičlenný výzkumný tým historiků umění, chemiků a fyziků. Zaměří se na vývoj nových metod a technik, které se budou moci uplatnit například při ochraně a restaurování památek. Sloužit by poté měly také v praxi, informovali zástupci univerzity. Univerzita na projekt získala 60 milionů korun z evropských dotací.

„Propojení několika oborů a pracovišť přinese zcela nový pohled na ochranu památek. V České republice jde o vůbec první takto pojatý projekt, kdy má vysoce pokročilá chemicko-fyzikální analýza pomoci v porozumění umění. Projekt byl na UP připravován několik let," uvedla proděkanka filozofické fakulty Dana Bilíková.

Projekt spojí do jednoho výzkumného týmu odborníky věnující se teoriím ochrany památek na katedře dějin umění s odborníky z fyzikálně-chemického výzkumu v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). „Naším úkolem jsou analýzy materiálů z historických děl, které je historikům umění pomohou zasadit do určitého kontextu. Dodají jim potřebné informace o díle samém nebo poznatky významné pro jeho restaurování či rekonstrukci. Existuje řada fyzikálně-chemických metod, které lze pro průzkum těchto děl použít," uvedl Karel Lemr z RCPTM.

Analytičtí chemici a optici budou ve výzkumu vyvíjet i nové postupy. Chtějí například uplatnit takzvané multimodální zobrazování vzorků, které dosud používali spíše u biologických materiálů. Kvůli projektu budou pořizovat i speciální hmotnostní spektrometr určený zejména pro analýzu pevných vzorků. Historici umění se tak budou moci na základě jejich výzkumů hlouběji seznámit se zkoumanými díly a zaměřit se budou moci i na stránku materiální. Objasnit budou moci například to, z jakého materiálu je dané dílo složeno, jaké barvy měl tvůrce k dispozici i odkud pocházely pigmenty, ze kterých je vytvořil.

Projekt se promítne i do vysokoškolské praxe. Na katedře dějin umění budou studentům nabídnuty nové předměty. „V nejbližší době rozšíříme výuku o předměty, které studenty dějin umění budou uvádět do nových možností aplikací přírodních věd a výzkumů na umělecko-historický výzkum," uvedla vedoucí katedry Jana Zapletalová.

Od loňského roku připravuje katedra také nový doktorský studijní program Technologie pro umění, který bude zahájen v akademickém roce 2021/2022. Připravovat bude generaci multidisciplinárně zaměřených historiků umění s přesahem do přírodních věd, doplnila Zapletalová.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky umění, věda, školství, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.