pátek 29. března 2024 Taťána

Jarní Floru navštívilo od čtvrtka do neděle 60 tisíc lidí

Jarní etapu mezinárodní květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc si během uplynulých čtyř dnů prohlédlo přes 60.000 návštěvníků. Oproti loňskému roku prošlo letos branami Výstaviště Flora zhruba o 15.000 lidí více. Na zvýšeném zájmu návštěvníků se podepsalo především nádherné počasí, řekla mluvčí výstaviště Michaela Nováková. Hlavní expozice tentokrát nesla jméno Pugét pro Floru a odkazovala na 60 let pořádání přehlídek květin v Olomouci. Mezi návštěvníky vyvolala velké emoce.

„I díky slunečným jarním dnům branami jarní Flory prošlo přes 60.000 návštěvníků. Ve srovnání loni prošlo branami při jarní etapě přes 45.000 návštěvníků, ale to bylo především kvůli počasí. Loni jsme chodili po výstavišti v zimních bundách," doplnila Nováková.

Jarní etapa květinové výstavy prolomila podle pořadatelů tradici ve výstavnictví. Sami pořadatelé přiznávají, že novodobé pojetí hlavní expozice podle krajinářské architektky Lucie Radilové vzbudilo mezi návštěvníky emoce. Nad hlavami návštěvníků "levitovalo" zhruba 600 kytic; lidé přitom měli možnost přivonět si, dotýkat se jich, ale kytice také roztočit či rozhoupat. „Mnohými bylo přijato s nadšením, s úsměvem na tváři, s vráskou zamyšlení na čele, ale i s nevolí a s nesplněným očekáváním," uvedla mluvčí výstaviště k modernímu pojetí expozice.

Podle autorky expozice Lucie Radilové byla mottem instalace kytice, symbol jedinečnosti i pomíjivosti, který člověka provází po celý život. "Každá zavěšená kytka v prostoru je originál. Líbí se mi surová architektura pavilonu spojená s křehkostí květin. Návštěvníci se ocitají v mraku kytic a mají absolutní svobodu, jak mohou do expozice vstoupit," podotkla architektka. Veškeré vystavené pugéty si závěrem výstavy dnes odpoledne mohli návštěvníci netradičně vytančit a odnést s sebou domů, doplnila mluvčí výstaviště.

Návštěvníci se na výstavě mohli potěšit například i pohledem na nové expoziční záhony s 24.000 tulipány, narcisy, krokusy a hyacinty. Nové záhony byly vysázeny jako součást oslav 60 let výstavnictví v Olomouci v okolí pavilonů G a H. Součástí jarní etapy Flory byl také veletrh zahradní mechanizace Hortifarm a jarní zahradnické trhy. Celkově vystavovalo na 350 vystavovatelů na ploše více než 9000 metrů čtverečních.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.