pátek 29. března 2024 Taťána

Soud v červnu znovu otevře případ pádu dítěte z vlaku, vyslechnout potřebuje matku zemřelé holčičky

Olomoucký okresní soud se po třech měsících vrátí k případu dvouleté holčičky, která v červenci 2016 zemřela na Olomoucku po pádu z jedoucího vlaku. Případ soudce nařídil na 6. června, vyslechnout potřebuje posledního svědka, kterým je matka dítěte. Je pravděpodobné, že by mohl již padnout rozsudek. V kauze se z usmrcení z nedbalosti zodpovídá vlakvedoucí a průvodčí z osudného vlaku, podle žalobce nedohlédly na řádné uzavření dveří. Obě ženy vinu popírají.

Případem se soud naposledy zabýval v polovině března. Jednání bylo odloženo na neurčito do doby, až to zdravotní stav svědkyně dovolí. „Zbývá nám vyslechnout poslední svědkyni. Záležet pak bude na tom, jaké budou mít strany ještě důkazní návrhy. Podle obžaloby už však bylo provedeno vše. Jednání mám v plánu na celý den," řekl dnes soudce Per Bednář.

Výslech matky dítěte žádaly obě strany, protože byla očitým svědkem tragédie. Vyslechnuta bude stejně jako její manžel prostřednictvím videokonference. Tehdy se výslech uskutečnil za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti, na nadcházejícím jednání se dá předpokládat stejný scénář.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Podle žalobce vlak vyjel z olomouckého nádraží s nedovřenými dveřmi. Kvůli zrychlování soupravy na trati mezi hlavním nádražím a Štěpánovem se dveře prudce a neočekávaně otevřely. Vypadla z nich dívka, když čekala na matku a sestru, které byly na WC, uvedl žalobce. Vlakvedoucí i průvodčí svou vinu u soudu popřely a tvrdily, že z jejich strany nešlo o nedbalost. Obžalovaných se u soudu zastal vrchní komisař Správy železniční dopravní cesty, řekl, že žádné pochybení vlakové čety neshledal.

Rodina oběti náhradu škody po obžalovaných nepožaduje, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Podle jejího zmocněnce má rodina zájem na řádném vyšetření celé události a zejména na tom, aby se podobná událost neopakovala.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pád, dítě, vlak, smrt, Štěpánov, soud, rozsudek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.